NEGARE PERICULOASĂ. Țara în care oamenii strâng bani pentru a combate coronavirusul, în timp ce președintele susține că „virusul nu există”

Publicat: 17 04. 2020, 12:27
Liderii României, Lituaniei și Poloniei, declarație de sprijin pentru Belarus: „Oferim know-how-ul nostru pentru reforme”

Cetățenii din Belarus au apelat la finanțarea în serie pentru a combate coronavirusul, în timp ce președintele Alexandr Lukașenko susține că boala nu există.

Sistemul medical din Belarus este finanțat de voluntari și campanii de finanțare, pe măsură ce țara se confruntă cu pandemia de coronavirus. La rândul său, Lukașenko a declarat că virusul este o închipuire.

Belarus a atras atenția presei internaționale după ce a întârziat aplicarea măsurilor restrictive în cazul pandemiei, devenind singura țară din Europa cu un campion de fotbal în desfășurare, scrie The Guardian. Lukașenko a declarat că pandemia este „o psihoză”.

„Nimeni nu a fost ucis de coronavirus în țară”, a susținut președintele belarus. Între timp, activiștii încearcă să strângă bani pentru echipamente de protecție pentru medicii din linia întâi în lupta cu Covid-19.

Aceștia au distribuit 27.000 de măști de protecție, deoarece pe piața neagră o mască a ajuns să coste aproape 15 euro! Un medic din Vitebsk, una din cele mai afectate localități, a declarat că spitalele nu au fost reaprovizionate după pandemie și zeci de medici s-au îmbolnăvit de coronavirus.

Belarus are o populație de 9,5 milioane de suflete și se pare că țara nu este deloc pregătită pentru pandemia de coronavirus. Ministerul Sănătății din Belarus a confirmat 4.204 cazuri de Covid-19 și 40 de decese cauzate de virus.

Activiștii încearcă să strângă bani prin campanii, pentru a cumpăra echipamente medicale. De asemenea, companii precum Hackerspace din Minsk a trecut la producția de măști pentru personalul medical.

În tot acest vacarm, președintele rus Alexandr Lukașenko susține că pandemia de coronavirus „nu există”, ci este doar o fantasmă.