Negocierile dintre Polonia și SUA privind scutul antirachetă, într-un punct mort

Publicat: 15 02. 2012, 11:58
Actualizat: 21 07. 2012, 13:36
Negocierile dintre Polonia și Statele Unite privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul polonez sunt într-un punct mort, Varșovia fiind dezamăgită de propunerile părții americane, a relatat vineri cotidianul Gazeta Wyborcza, citat de AFP.

Negocierile dintre Polonia și Statele Unite privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul polonez sunt într-un punct mort, Varșovia fiind dezamăgită de propunerile părții americane, a relatat vineri cotidianul Gazeta Wyborcza, citat de AFP. Potrivit publicației poloneze, Varșovia a anulat consultările bilaterale care urmau să aibă loc vineri. Nici o altă întâlnire nu a mai fost stabilită înaintea vizitei premierului Donald Tusk în Statele Unite programată pentru data de 10 martie.

"Guvernul este dezamăgit de propunerile americane din ultimele săptămâni", scrie publicația poloneză, citând surse anonime. Aceste propuneri au fost "arogante", a precizat cotidianul polonez, într-un articol publicat pe prima pagină sub titlul "Va exista scutul?".

Guvernul de la Varșovia a cerut în ianuarie ca securitatea Poloniei să fie consolidată în schimbul permisiunii de amplasare a interceptoarelor americane. Polonia cere Statelor Unite în special amplasarea de sisteme de apărare antirachetă de tip Patriot 3 sau THAAD, adoptarea unui program de ajutor militar pe termen lung în valoare de 20 de miliarde de dolari, precum și un acord bilateral în domeniul securității.La începutul lunii februarie, ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Polonia a obținut din partea Statelor Unite "un acord de principiu" privind revendicările poloneze, avertizând însă că negocierile vor fi dificile.