Negrițoiu despre ancheta DIICOT: Cazul a fost mediatizat exagerat față de alte incidente din trecut

Publicat: 06 11. 2012, 16:46
Actualizat: 28 09. 2018, 11:34

Mișu Negrițoiu, chairman al ING Bank România, apreciază că ancheta DIICOT privind fraudele bancare în valoare de 22 milioane euro a fost mediatizată exagerat, față de alte evenimente similare petrecute în urmă cu câțiva ani, în special pe segmentul creditului de consum, mai puțin expuse în presă.

Întrebat de jurnaliști după o conferință de presă ce impact are acest dosar asupra sistemului bancar, Negrițoiu a declarat că sunt fraude marginale atât în volumul creditelor neperformante, cât și în activitatea bancară.

„Cred că s-a făcut mai mult zgomot pe aceste fraude decât de obicei, nu sunt nici primele, nu vor fi nici ultimele. Au fost fraude cu ani în urmă, mai ales la creditele de consum, care au fost mai puțin mediatizate, dar care au fost instrumentate instituțional. Eu cred că e o problemă pur a instituțiilor juridice și nu cred că va avea un impact, decât emoțional. De aceea mi se pare că publicitatea care s-a făcut acestor fraude este exagerată”, a afirmat Negrițoiu.

Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte al Băncii Române de Dezvoltare (BRD), Florian Dragoș Diaconescu, fost general al Direcției de Informații Externe (DIE) și Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Oltenița, sunt cercetați, alături de alte 45 de persoane, pentru implicare în obținerea unor finanțări, în baza unor documente falsificate, din partea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, pentru proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor firme controlate de liderii grupării, potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Activitatea infracțională a fost sprijinită, susțin procurorii, de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuț Roșu și Andrei Atanasiu, toți trei angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, și Florian Dragoș Diaconescu, fost general DIE.

Prejudiciul este estimat la 22 milioane euro.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a 33 de persoane, iar judecătorii au emis 17 mandate de încarcerare, printre cei ajunși în detenție numărându-se liderul grupării infracționale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, și Dragoș Diaconescu, potrivit unor surse judiciare.

Vicepreședintele BRD Claudiu Cercel-Duca și directorul suspendat al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Șaramet sunt cercetați în stare de libertate.

Ancheta DIICOT vizează 0,28% din numărul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivalează cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par „un fenomen exterior sistemului bancar”, susține Asociația Română a Băncilor, punct de vedere exprimat anterior și de guvernatorul BNR.