NEPLĂCERE. Român nemulțumit că a așteptat trei ore, la 35 de grade, să treacă graniţa în Grecia: Copii nu mai pot de cald, nu mai avem apă

Publicat: 02 07. 2020, 22:56
NEPLĂCERE. Român nemulțumit că a așteptat trei ore, la 35 de grade, să treacă graniţa în Grecia: Copii nu mai pot de cald, nu mai avem apă / Foto: Shutterstock

Un român a aşteptat, joi, împreună cu familia lui, trei ore să treacă graniţa în Grecia, după ce autorităţile elene au decis ca accesul dinspre Bulgaria să se facă printr-un singur punct frontieră.

Andrei a plecat joi cu familia în Halkidiki şi a trecut prin singurul punct de frontieră deschis, Kulata – Promachonas. A aşteptat în maşină, cu soţia şi cei doi copii, timp de trei ore la o temperatură de 35 de grade Celsius.

De la zece jumate, e inadmisibil, un singur punct de control, nu se poate. Şi mai avem doi kilometri, copii nu mai pot de cald, nu mai avem apă”, a declarat Andrei.

Pentru a intra în Grecia, turiții sunt nevoiți să completeze un formular în urma căruia primesc un cod unic

Autorităţile elene au impus de la 1 iulie completarea unui formular în urma căruia turiştii primesc un cod unic cu care pot intra în ţară, însă un singur punct de trecere a frontierei are tehnologia necesară pentru verificarea acestui cod.

În contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetăţenilor străini în Republica Elenă, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, căruia i-a prezentat situaţia cu care se confruntă cetăţenii români aflaţi în tranzit către Grecia.

Ministrul a făcut apel pentru găsirea unor soluţii pentru reducerea timpului de aşteptare şi evitarea aglomerării autoturismelor în acest punct de frontieră şi a sugerat deschiderea şi altor puncte de frontieră, având în vedere începerea sezonului turistic.

O primă măsură deja luată este crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE, a anunţat MAE.