Nicolae Ciucă: Astăzi adoptăm ordonanța care oferă finanțare de 1 miliard de euro autorităților locale și IMM-urilor pentru eficientizarea energetică (VIDEO)

Publicat: 15 07. 2022, 11:54
Nicolae Ciucă / Sursă Foto: Guvernul României - Facebook

Executivul urmează să adopte în ședința de vineri două Ordonanțe care vor oferi finanțare de aproape 1,5 miliarde de euro. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, prima ordonanță oferă finanțare de un miliard de euro, astfel: 500 de milioane sunt destinați autorităților locale pentru eficiența energetică și energie verde.

Autoritățile locale vor putea să investească acești bani în eficientizarea termică și de iluminat. Măsuri care vor fi destinate pentru școli, spitale, iluminat public, locuințe.

Alte 500 de milioane vor fi destinate IMM-urilor, banii fiind folosiți pentru eficientizarea energetică, a halelor de producție și producerea de energie verde pentru consum propriu.

O altă Ordonanță oferă finanțare în valoare de 450 de milioane de euro: 150 de milioane sunt bani destinați pentru granturi în vederea dezvoltării capacității de producție de materii prime folosite în dezvoltarea infrastructurii, alte 150 de milioane de euro sunt destinate pentru dezvoltarea facilităților în industria alimentară, 100 de milioane de euro sunt bani prin care acoperim cheltuielile care au fost făcute de la bugetul de stat în sprijinul refugiaților din Ucraina și 50 de milioane de euro sunt bani destinați unui proiect pilot care va veni să acopere din cheltuielile care se fac cu nou-născuții, a precizat premierul.