VIDEO | Virgil Popescu: „Aş spune că va fi o iarnă foarte complicată. În niciun caz nu se va pune problema ca populaţia sau tot ce înseamnă clienţi protejaţi să nu aibă încălzire”

Publicat: 14/07/2022, 22:45
Actualizat: 14/07/2022, 22:48

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit, joi, la Digi24, despre declaraţia vicepremierului Kelemen Hunor, care susține că ne aşteaptă cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani. Oficialul este de părere că iarna de anul acesta va fi, mai degrabă, complicată, precizând că, în acest moment, depozitele de gaze naturale sunt la nivelul de 49% și estimează că ţinta de 80%, care trebuie atinsă până la data de 1 noiembrie, va fi depăşită.

„Este o iarnă, eu aş spune complicată. Când te gândeşti la o iarnă grea, te gândeşti la o iarnă cu temperaturi foarte scăzute, te gândeşti la altceva. Eu aş spune o iarnă foarte complicată, pentru că aici trebuie să evaluăm foarte multe scenarii – de la cel mai rău scenariu în care se întrerup toate fluxurile de gaze din Federaţia Rusă către Europa, până la scenariul optimist sau, să zicem, normal, care ar trebui să fie, în care nu se întâmplă absolut nimic cu fluxurile de gaze, în care e o iarnă ca oricare alta şi lucrurile  merg absolut normal.

În cazul unui scenariu pesimist, cel mai rău scenariu, avem pregătite toate scenariile la nivelul ministerului, la nivelul Guvernului, cu ANRE-ul, cu Transelectrica, cu Transgazul”, a precizat Virgil Popescu.

Virgil Popescu a afirmat că, în acest moment, România caută soluţii pentru a înlocui gazul rusesc, care să suplinească cantitatea de gaze de care are nevoie țara noastră.

„De asta mergem în diverse discuţii bilaterale, în diverse ţări producătoare de gaze naturale, pentru a suplini cantitatea de gaze de care are nevoie România, pentru a înlocui gazul rusesc. România, din punctul acesta de vedere, se află într-o poziţie mult mai bună decât majoritatea statelor europene. Importul de gaze naturale, necesar pentru a trece o perioadă de iarnă întreagă, ar fi undeva de un miliard jumate, două miliarde.

Jumătate de iarnă a trecut, pentru că vorbim şi de ianuarie – martie, iarna care s-a terminat. Avem posibilitatea să facem acest lucru. Black Sea Oil & Gas a început producţia din Marea Neagră. Avem deja un surplus din producţia internă, avem posibilitatea să facem acest lucru”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a precizat că România a depăşit gradul de umplere al depozitelor de gaze, angajat în faţa Comisiei Europene, iar ţinta de 80% va fi atinsă indiferent dacă intră sau nu gaz rusesc.

„Astăzi, avem un miliard 493 de milioane de metri cubi de gaze naturale, dintr-un total de capacitate de trei miliarde. Avem 3 miliarde, aproape 1 miliard jumate, 49%, aproape jumătate. Există recomandarea de 80%. Nu vă uitaţi după structura gradului de umplere în alte state. România are un alt tip de producţie, are producţia de gaze naturale, care e constantă, vă pot spune că a crescut faţă de luna trecută, la aproape 24 de milioane de metri cubi zilnic, în momentul de faţă, iar noi, la 1 august, în faţa Comisiei Europene, ne-am angajat, pe gradul de umplere, că vom avea 46%.

Noi avem deja, acum, aproape 49%. La data de 1 septembrie, că vom avea 57%, la data de 1 octombrie, că vom avea 68% şi 1 noiembrie, 80%. Este un grafic de umplere. Eu estimez că vom depăşi, vom ajunge la acest 80% şi, probabil, că vom şi reuşi să depăşim acel grad de 80%. Şi să nu uităm că iarna trecută, e adevărat a fost o iarnă OK, şi am avut două miliarde 400, adică am avut 80%.

Avem luat în calcul inclusiv scenariul de întrerupere a gazului rusesc şi ne vom atinge ţinta de 80%, fie dacă intră fluxul de gaz rusesc, fie dacă nu intră fluxul de gaz”, a explicat Virgil Popescu.

De asemenea, oficialul a declarat că nu se pun problema, chiar și în cele mai sumbre scenarii, ca populaţia României să nu aibă acces la încălzire în această iarnă.

„În niciun caz nu se va pune problema, în niciunul din scenarii, ca populaţia sau clienţii protejaţi, cum le spunem noi, producţia de energie termică şi energie electrică, producţia critică de energie electrică, spitale, grădiniţe sau tot ce înseamnă clienţi protejaţi, să nu aibă acces la gaze, să nu aibă încălzire. Deci producţia României, plus depozite, asigură mai mult decât lucru”, a menționat Virgil Popescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, unde tratează subiecte de actualitate, în calitateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cătălin Bordea, ARS la bani după ce a câştigat America Express? Producătorii au luat foc,...
FOTO. Imagini hot cu soția lui Dan Petrescu în costum de baie! Cum arată la...
GALERIE FOTO Patru morți și trei mașini Porsche implicate într-un accident rutier groaznic petrecut în...
6 pești TOXICI, de evitat ☢️ Au foarte mult MERCUR
Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu...
Banca Transilvania vinde o mașină cu motorul și cutia defecte. Merită “Cinciarul” 5000€?
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
Cifrele României doboară Ungaria. Capitolul la care vecinii au fost ajunşi din urmă
Adevărul despre Visuri la Cheie. Ce se întâmplă, de fapt, în emisiunea de la Pro...
Tocmai PENTAGONUL spune că suntem urmăriți de o NAVĂ-MAMĂ extraterestră
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Vestea dimineții despre Maia MORGENSTERN! Anunţ de ultimă oră despre marea actriţă a României
Oana Lis, diagnosticată cu o boală teribilă. „Mi s-a părut ceva ciudat și am mers...
Horoscop marți, 28 martie 2023. Zodia care are probleme cu banii