Nicolăescu neagă că MS a cerut DSP-urilor o situație a folosirii „limbilor minoritare” în spitale

Publicat: 01 06. 2013, 17:27
Actualizat: 29 03. 2019, 09:29

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, spune că, din cunoștințele sale, ministerul nu a solicitat direcțiilor de sănătate publică din județe situații privind folosirea „limbilor minoritare” în spitale, catalogând drept „simplă declarație politică” informația referitoare la acest lucru.

Ministrul Eugen Nicolăescu a infirmat, sâmbătă, într-o conferință de presă, la Ploiești, informația potrivit căreia Ministerul Sănătății ar fi cerut DSP-urilor situații privind folosirea „limbilor minoritare” în spitale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Din câte știu eu nu este adevărat și este o simplă declarație politică. O tratăm ca atare”, a spus Nicolăescu.

Deputatul PSD Mureș Florin Buicu, secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a declarat, vineri, că i s-a adus la cunoștință că Ministerul Sănătății a solicitat, în această săptămână, direcțiilor de sănătate publică din țară o situație a folosirii în spitale a „limbilor minoritare”, precum maghiara și germana, în vederea întocmirii unui raport.

Potrivit adresei MS 976/2013, direcțiile de sănătate publică trebuie să transmită dacă au fost luate măsuri în conformitate cu legea care ratifică Carta Europeană a Limbilor Minoritare și Regionale, astfel încât „instituțiile sociale, cum ar fi spitalele, căminele de bătrâni, azilurile să ofere posibilitatea de a-i primi și de a-i îngriji, în propria lor limbă, pe vorbitorii unei limbi regionale sau minoritare, care necesită îngrijiri din motive de sănătate, vârstă”.

În document se arată că autorităților române li s-a solicitat, de către un comitet de experți, să asigure în spitale, cămine pentru persoane vârstnice și cămine studențești „asistență socială care să ofere pacienților posibilitatea de a primi și de a fi tratați în limba lor proprie, adică utilizarea unei limbi regionale sau minoritare (maghiara sau germana)”.

Deputatul PSD a susținut că, în opinia sa, „prioritățile în domeniul sănătății sunt cu totul altele”, precizând că acesta este punctul său de vedere, care nu implică o poziție oficială a partidului pe care îl reprezintă.

„Prioritățile populației în domeniul sănătății sunt, cred, cu totul altele. Reforma în sănătate, după părerea mea umilă, înseamnă altceva decât să transmitem și să dăm de lucru angajaților DSP – să asigure altceva decât prevede Constituția”, a spus deputatul.