Ninsori în mai multe zone ale țării. La peste 1.800 de metri altitudine, s-a instalat iarna

Publicat: 11 10. 2015, 16:51

Meteorologul de serviciu de la Stația Meteo Ceahlău-Toaca, din județul Neamț, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că la 1.900 de metri altitudine este „iarnă în toată puterea cuvântului”, ninge și este viscol.

Potrivit sursei citate, temperatura atmosferică a coborât până la minus 6 grade Celsius în jurul orei 15.00, iar în zonă s-a depus chiciură, ninge și bate vântul cu aproximativ 40 de kilometri pe oră.

„Stratul de zăpadă este mic, măsoară doi centimetri, din cauza vântului care nu lasă să se depună în stat consistent, transportând-o în golurile alpine de jnepeniș”, a spus acesta.

Meteorologul a afirmat că lapoviță și ninsori au căzut, duminică, și la altitudini mai mici, în stațiunea Durău, aflată la aproximativ 1.000 de înălțime, iar iubitorii de ascensiuni montane se bucură de „întâlnirea cu iarna” .

„Cine iubește muntele, iubește și iarna. Avem turiști în zonă, sunt bine echipați și mi-au spus că se bucură de întâlnirea cu iarna”, a adăugat acesta.

În jurul orei 14.00, a început să ningă și în munții Călimani, iar stratul de zăpadă măsoară, la stația meteo, doi centimetri.

În județul Harghita, în stațiunea Lacu Roșu, aflată la o altitudine de 983 de metri, la poalele muntelui Hășmașul Mare, ninge de la ora 15.00 și statul de zăpadă abia depus măsoară un centimetru.

Meteorologul Ilie Mojic, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, din Sibiu, a declarat, la rândul său, că și în zona înaltă din Transilvania, la Bâlea Lac și la vârful Lăcăuți, „s-a semnalat lapovită”.

Fenomenele asociate iernii și-au făcut apariția, duminică, și în Carpații Meridionali. Astfel, în județul Maramureș, la stația meteo de la Iezer, aflată la peste 1.700 metri altitudine, cad ploi amestecate cu ninsoare.

„După ora 11.00, a început să dea lapoviță, este ceață și vântul sulfă cu aproximativ 70 de kilometri pe oră la rafală”, a afirmat meteorologul Irina Blaga, de la Centru Meteorologic Regional Transilvania Nord, din Cluj-Napoca.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile au scăzut față de cele înregistrate duminică dimineață și, începând din noapea de duminică spre luni, se preconizează că ninsorile se vor intensifica și extinde ca arie.

„Așteptăm ca ninsorile să se intensifice și să se extindă ca arie începând din cursul nopții în zona Carpaților Orienali și în zona joasă din județele Suceava și Neamț. De asemenea, temperaturile vor scădea, din cauza unei mase de aer rece care vine dinspre nord”, a declarat meteorologul Cristi Crăciun de la ANM.

Meteorologii au instituit cod portocaliu de ninsori și viscol în județele Suceava și Nemaț, iar Capitala și alte 35 de județe vor fi sub cod galben de ploi, până luni seară.

Potrivit avertizării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, județul Suceava și zona de munte a județului Neamț va fi sub cod portocaliu de ninsoare și viscol, duminică, de la ora 13.00, până luni, la ora 10.00. În aceste zone, stratul de zăpadă va depăși 10-15 centimetri, se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

Potrivit meteorologilor, începând de duminică, de la ora 10.00, până luni, la ora 18.00, va fi sub avertizare cod galben de ploi, vânt puternic și temperaturi scăzute aproape întreaga țară, cu excepția județelor Satu Mare, Bihor, Sălaj și Cluj. Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 de litri pe metru pătrat și izolat 50 de litri pe metru pătrat, mai ales în jumătatea sudică și în zonele de munte.

În zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare se vor semnala și în zonele montane înalte din restul țării, în jumătatea de nord a Moldovei și trecător în estul și sud-estul Transilvaniei. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, depășind temporar 60-70 de kilometri pe oră, îndeosebi în sud, sud-est și în zonele de munte.

Procesul de răcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice.