Norvegia a ridicat restricțiile pe piața muncii pentru români

Publicat: 16 06. 2012, 17:40
Actualizat: 10 07. 2014, 04:10

Guvernul Norvegiei a adoptat, vineri, decizia de a elimina restricțiile privind accesul pe piața muncii din această țară pentru cetățenii români, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Decizia se aplică începând de vineri, 15 iunie, precizează un comunicat transmis agenției MEDIAFAX de MAE.

„Liberalizarea totală a pieței norvegiene a muncii pentru cetățenii români reprezintă un factor favorizant în consolidarea relațiilor economice româno-norvegiene și un element de susținere a comunității românești din Regatul Norvegiei”, afirmă MAE, care salută decizia adoptată de Guvernul de la Oslo.

Membru al Spațiului Economic European și stat asociat la spațiul Schengen, Norvegia a aplicat măsuri de drept intern vizând accesul cetățenilor români pe piața locală a forței de muncă, impunând o perioadă de tranziție de șapte ani, urmare încheierii la 27 iulie 2007 a Acordului privind participarea României și Bulgariei la Spațiul Economic European.

Prin măsura adoptată la 15 iunie 2012, Regatul Norvegiei a decis ridicarea înainte de termenul din 2014 a restricțiilor privind accesul muncitorilor români pe piața norvegiană a muncii.

MAE consideră că „Executivul norvegian transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulații a forței de muncă, cât și în acord cu ansamblul valorilor și drepturilor care stau la baza construcției europene și care se regăsesc și în Spațiul Economic European”.

Măsura adoptată de Guvernul de la Oslo reconfirmă nivelul excelent al relației româno-norvegiene, consolidat și de semnarea în luna martie a acestui an, la București, a Memorandumurilor de Înțelegere pentru punerea în aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian în ciclul financiar 2009-2014, respectiv pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European în ciclul financiar 2009-2014, mai precizează MAE.

Zece țări din cele 26 membre ale UE aplică în 2012 diferite tipuri de măsuri tranzitorii, limitând accesul pe piața muncii pentru cetățenii români: Austria, Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda și Spania. De asemenea, accesul românilor pe piața muncii a fost liberalizat de la începutul acestui an și în Islanda, țară candidată la aderarea la UE.