Vești bune pe piața forței de muncă. Patronii din România sunt printre cei mai optimiști din Europa în ceea ce privește angajările

Publicat: 12/06/2012, 15:34
Actualizat: 12/06/2012, 15:34

În jur de 10% dintre patronii companiilor din România estimează că vor face angajări în următoarele trei luni, procent similar cu cel consemnat la sfârșitul anului trecut, reiese din studiul Manpower privind serspectivele angajării de forță de muncă. Totodată, planurile de angajare ale companiilor din România sunt unele dintre cele mai ambițioase de la nivel european.

„În contextul regional actual România înregistrează una dintre cele mai oprimiste previziuni de angajare în Europa. Coroborat cu faptul că există în continuare pârghii prin care se pot crea noi locuri de muncă în țara noastră, în acest moment putem spera că anul 2012 nu va fi unul negativ pentru piața muncii din România”, a declarat pentru gândul Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România.

Cele mai optimiste tendințe de angajare se consemnează, la nivel regional, în vestul țării, unde 20% dintre patronii companiilor care au participat la studiu au precizat că intenționează să-și mărească echipa în următoarele trei luni. La polul opus se află regiunea de sud-est, unde angajatorii se așteaptă la o reducere a numărului de personal cu 1%.

Notă: „Previziunea netă de angajare” este calculată ca fiind valoarea obținută în urma diferenței dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a numărului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor.

În ceea ce privește domeniile cu cele mai optimiste perspective de angajare, pe primele locuri se află comerțul și industria prelucrătoare, unde peste un sfert dintre companiile chestionate au precizat că intenționează să facă angajări. Pe de altă parte, estimările din industria extractivă sunt negative (în trimestrul trei se așteaptă reducerea numărului de salariați cu 3%), pe fondul ajustării sezoniere a efectivului de salariați.

Numărul de angajați „la negru” va crește pe termen mediu

Prognozele oficiale în ceea ce privește capacitatea economiei românești de a genera noi locuri de muncă sunt proaste. Astfel, pe termen mediu, nu numai că nu se vor crea noi locuri de muncă, ci o parte dintre cele legale, pentru care se plătesc taxe la stat, vor trece „la negru”, reiese din cea mai recentă prognoză a Comisiei Naționale de Prognoză (CNP).

CNP a revizuit în scădere numărul mediu de salariați (calculat conform balanței forței de muncă – BFM), de la 4,55 milioane, la 4,43 milioane, în timp ce numărul efectiv de salariați, conform metodologiei AMIGO, care include și sectorul informal, este menținut în prognoză la același nivel, de 6,2 milioane salariați. Rezultă astfel că numărul de salariați pentru care se plătesc taxe și impozite la stat va scădea cu circa 120.000 în 2012.

Tendința se menține și pe termen mediu. Modificări consistente s-au făcut și în ceea ce privește cifrele aferente lui 2013, 2014 și 2015. Astfel, dacă în toamna anului trecut, CNP estima un număr mediu de salariați (BFM) de 4,6 milioane, acum cifra estimată a scăzut la 4,48 milioane pentru 2013. În cazul cifrelor pentru 2014, situația este aceeași. În loc de 4,65 milioane de salariați, ar urma să fie doar 4,54 milioane, iar în 2015, în loc de 4,72 milioane de salariați, vor exista doar 4,61 milioane de persoane angajate legal.

Perspective descurajante de angajare în Grecia și Spania

Cele mai solide planuri de angajare pe termen scurt din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) se înregistrează în Turcia, Israel, România, Bulgaria, și Norvegia, iar cele mai descurajatoare tendințe privind angajările se manifestă pentru al doilea trimestru consecutiv în Grecia și Spania, se arată în studiul Manpower.

„Deloc surprinzător, criza datoriilor externe continuă să afecteze încrederea angajatorilor la nivel global, dar în special a celor din zona euro. Angajatorii din Grecia, Irlanda și Spania raportează cele mai puțin optimiste planuri de angajare”.

Rata șomajului din Grecia a ajuns la 21,9%, în timp ce în Spania, șomajul a urcat la 25%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

În ciuda tendinței generale descendente, angajatorii încă raportează o creștere a activității de angajare în 33 dintre cele 41 de state și teritorii participante la studiu.

La nivel global, intențiile de angajare se manifestă cel mai puternic în India, Taiwan și Brazilia, unde cererea de personal din sectorul de servicii continuă să genereze un climat robust pentru activitatea de angajare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului