NOUA LEGE A EDUCAȚIEI. Tot ce trebuie să știi: de la ce vor învăța copiii în clasa pregătitoare și până la cum vor fi notați

NOUA LEGE A EDUCAȚIEI. Tot ce trebuie să știi: de la ce vor învăța copiii în clasa pregătitoare și până la cum vor fi notați
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 19:42

Ministerul Educației introduce, din septembrie 2012, clasa pregătitoare, în care prezența este obligatorie, copiii învață jucându-se și nu vor fi note sau calificative.

În clasa pregătitoare vor învăța copiii care până la 31 august 2012 vor avea șase ani împliniți sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012.

Măsura, prevăzută de Legea educației, este „necesară întrucât România are astăzi cea mai bătrână populație școlară la debutul învățământului obligatoriu din Europa și prin ea se urmărește trecerea firească de la joacă la învățare”, a declarat, duminică, pentru Mediafax, ministrul Educației, Daniel Funeriu.

„Pactul național pentru educație și Legea educației pun accent pe aducerea copiilor în învățământul obligatoriu cât mai devreme, la șase ani, ceea ce este un real progres. Anul acesta gestionăm situația în care avem în sistem două grupe de vârstă într-una: grupa mare, pregătitoare pentru școală, care cuprinde tranșa de vârstă 5-7 ani, neexistând în vechea lege un sistem unitar. Prima consecință a acestor măsuri este că peste 20.000 de copii care pe vechea legislație nu ar fi fost cuprinși în nicio formă de învățământ se vor regăsi printre cei care merg la clasa pregătitoare în 2012. Acești copii ar fi fost în eșec școlar din prima lor zi de școală pe vechea lege”, a explicat ministrul Daniel Funeriu.

Părinții vor putea să-și înscrie copiii la școala la care doresc

Înscrierile se vor face conform unui calendar clar stabilit. La fel ca și în anii trecuți, înscrierile oficiale vor începe în martie. Cum finanțarea urmează elevul, va exista competiție între școli, ceea ce va duce inevitabil la creșterea calității.

„Ca și în anii precedenți, fiecare stradă din România va fi arondată unei școli. Procedurile de înscriere sunt astfel făcute încât, dacă părintele își exprimă opțiunea pentru școala la care este arondat, aceasta are obligația să înscrie elevul. Dacă părintele dorește înscrierea la altă școală decât școala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi înscris în limita numărului de locuri disponibile. Dacă sunt mai multe opțiuni decât locuri disponibile pentru o anumită școală se vor aplica criterii generale – existența unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din învățământ sau școlarizarea în acea școală a fraților sau surorilor -, precum și, dacă este cazul, alte criterii decise de școală și validate de inspectorat”, a completat ministrul Educației.

El a ținut să precizeze că sunt interzise segregări, teste sau examene, atât la înscrierea la clasa pregătitoare, cât și la înscrierea în clasa I.

„Lucrurile vor fi corect așezate pentru învățământul în limbile minorităților, în școlile respective, în interesul lingvistic și cultural al copilului. Toți copiii la această vârstă sunt tratați egal. Prin noile proceduri, informatizate, vă garantez că s-a terminat epoca în care prin pile sau alte avantaje materiale, despre care presa a relatat în trecut, puteai să ai prioritate la înscrierea copilului la școală. Nemulțumiți vor fi cei care aveau obiceiul șpăgii, pentru că acum avem mai multă echitate și transparență. Sistemul informatic de înscriere nu ia mită! Să nu uităm că avem la minister numărul verde anti-șpagă 0 800 801 100!”, a explicat ministrul Funeriu.

Părinții vor avea atât libertate pentru alegerea școlii, cât și transparență privind modul de înscriere în clasa pregătitoare. „Este fundamental să dăm cât mai multă libertate părinților în alegerea școlilor și să asigurăm transparența modului de înscriere. Prin procedurile din acest an exact acest lucru îl înfăptuim: transparență și o implicare cât mai mare a părinților asupra viitorului copilului lor. Școlile vor trebui să intre în competiție pentru elevi, ceea ce este un lucru benefic, ele vor fi obligate să se deschidă mult mai mult către părinți. Am dat toate dispozițiile pentru ca școala să meargă cât mai mult către părinți”, a arătat ministrul Educației.

Curriculum nou, adaptat vârstei, copiii vor învăța jucându-se

Programele școlare pentru copiii care vor intra la clasa pregătitoare sunt în ultima etapă de finalizare, iar părinții vor fi informați cu multă atenție asupra elementelor de programă importante în momentul înscrierii, care va avea loc, ca în alți ani, în luna martie.

„Pot să vă spun de pe-acum că în clasa pregătitoare copilul va învăța prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face față cu succes clasei I. De exemplu, copiii își vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor și a literelor, vor învăța să observe mediul înconjurător și să interacționeze cu ceilalți copii și cu adulți prin jocuri didactice, activități în echipă, activități de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase. Învățământul fiind obligatoriu, copiii vor fi obligați să mergă la cursuri, fiind astfel prevenit abandonul școlar”, a adăugat Daniel Funeriu.

În clasa pregătitoare elevii nu vor da niciun fel de testări, cadrul didactic putând însă să utilizeze modalități de încurajare și de recompensare specifice vârstei.

„În clasa pregătitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare și nu va primi nici note și nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului școlar cadrul didactic să utilizeze modalități de încurajare și de recompensare specifice vârstei, de exemplu buline de diferite culori. Evaluarea copilului se va face la sfârșitul anului școlar sub forma unui raport scris întocmit de învățător. Din acest raport părinții vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice și psiho-intelectuale, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților de învățare și a atitudinilor față de învățare ale copilului. Acest raport va fi întocmit pe baza observării sistematice de către cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului școlar. Rolul raportului este să stabilească prioritățile pentru copil în clasa I”, a susținut ministrul Educației.

Sălile de clasă vor fi adaptate vârstei copiilor

Sala de clasă din școală va fi adaptată vârstei copiilor, în așa fel încât să permită învățarea prin joc și pregătirea pentru clasa I, utilizând resurse de învățare adecvate. Vor fi folosite resurse ale învățării moderne, adaptate scopului clasei pregătitoare.

Ministerul Educației a alocat în acest an un buget semnificativ pentru dotarea sălilor de clasă și achiziționarea materialelor, deși responsabilitatea legală pentru aceasta revenea primăriilor.

„Ministerul are fonduri pentru clasa pregătitoare, chiar dacă responsabilitatea dotării spațiilor școlare revine primăriilor, care știu de trecerea clasei pregătitoare în învățământul obligatoriu de mai bine de un an, iar multe primării au făcut aceste investiții deja. Cel mai important pentru copil este cum va arăta clasa în care va învăța”, a spus ministrul Funeriu.

Cadrele didactice vor fi formate special pentru clasa pregătitoare

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor fi formate începând cu luna mai. „Nu avem emoții că ar putea exista probleme la acest nivel, și acum învățătoarele sunt printre cele mai bine formate cadre didactice din România”, mai spus ministrul Funeriu.

În săptămânile care urmează, părinții vor primi materiale informative care vor răspunde tuturor întrebărilor lor privind clasa pregătitoare. De asemenea, la momentul înscrierii părinții vor primi, în premieră, un ghid cu tot ceea ce trebuie să știe pentru școlarizarea copilului. „Părinții vor beneficia de o campanie de informare fără precedent în învățământul românesc, tot aparatul Ministerului și inspectoratelor este mobilizat în acest sens”, a subliniat ministrul Funeriu.

Clasa pregătitoare nu fură un an din copilărie

Clasa pregătitoare înlătură trecerea brutală de la grădiniță la școală. Copilul învață jucându-se și în același timp se familiarizează cu atmosfera din școală. „Știu că multor părinți li se insuflă ideea că prin clasa pregătitoare se «fură un an din copilărie». Acest lucru este total fals, ceea ce facem prin clasa pregătitoare este să asigurăm trecerea lină pentru copil înspre o școlarizare de succes. Copiii vor avea un curriculum nou, adecvat vârstei. Ei vor beneficia de resurse ale învățării, precum jocuri și materiale imprimate gândite pentru vârsta lor. Este o practică generală în Europa. Le spun părinților că ceea ce se întâmplă în acest an cu clasa pregătitoare trebuia să se întâmple de mulți ani, dar lipsa de curaj și viziune au întârziat nepermis acest lucru”, a precizat ministrul Educației.

„Ghinionul politic al celor care vehiculează sperietori pentru părinți este că eu și echipa ministerului suntem aproape de părinți și mergem la multe ședințe cu părinții, și știm bine despre scopul politic al acestor dezinformări”, a subliniat ministrul.

Populația școlară de clasa I a scăzut cu 20 la sută din 2002

Aproximativ 30 la sută dintre copiii unei generații de șase ani, adică peste 65.000, sunt și în prezent, și au fost și în anii trecuți, cuprinși în școli.

„Printre dezinformările care se livrează părinților este și aceea că nu este potrivit pentru copil să meargă la șase ani într-o sală în clădirea unei școli, la clasa pregătitoare. Le spun părinților că pot avea maximă încredere în profesionalismul celor care lucrează pentru copiii lor. Este cea mai importantă măsură împotriva abandonului școlar și a analfabetismului funcțional din ultimii 20 de ani”, a continuat Funeriu.

Din cauza prevederilor vechii legi, peste 20.000 dintre copiii de șase ani nu se află nici la grădiniță, nici la clasa I, a mai spus ministrul.

„Pentru că noua lege pune în aplicare această măsură, acești copii se vor regăsi într-un context favorabil învățării. Pentru noi contează fiecare dintre acești copii, fiecare are ceva de câștigat din această măsură”, a explicat ministrul Educației.

Potrivit ministrului, copiii care intră în acest sistem vor fi mult mai bine pregătiți. „Există abordări politice, însă acest subiect nu trebuie politizat. Doar o minte bolnavă poate politiza acest subiect. Nu vor exista niciun fel de probleme în septembrie 2012 cu organizarea clasei pregătitoare. Cred că în acești doi ani de mandat lumea s-a obișnuit cu realitatea că ceea ce facem este foarte riguros la Ministerul Educației. Am spus că vom organiza impecabil bacalaureatul și am făcut-o, precum multe altele, așadar nu am emoții”, a mai spus Funeriu.

În 2001-2002, în România erau 257.000 de copii înscriși în clasa întâi. În 2006-2007 erau 230.000 de copii, iar în 20012-2013 ar putea fi undeva la 200.000 de copii.

„Scăderea populației unei tranșe de vârstă cu 20 la sută din 2002 până astăzi, precum și investițiile majore care s-au făcut în școli, și nu numai în mandatul meu, ne asigură că nu vor fi probleme cu organizarea rețelei școlare. Majoritatea covârșitoare a elevilor la clasa pregătitoare vor învăța în școli, iar acolo unde spațiul, eventual, nu o permite, dar există o grădiniță arondată unei școli, copiii vor continua pentru clasa pregătitoare în clădirea grădiniței. Aceste cazuri se vor întâmpla în unele locuri din mediul rural, unde, se știe, clădirile școlilor primare și ale grădiniței sunt fie aceleași, fie una lângă alta. Dar aceste cazuri vor fi foarte puține”, a adăugat ministrul Funeriu.

Școlile vor fi pregătite la 1 septembrie să preia clasa pregătitoare

Foarte multe școli au pentru clasa I bănci reglabile și scaune adecvate. „MECTS organizează foarte minuțios această clasă pregătitoare. În pofida previziunilor apocaliptice ale unora, MECTS a dovedit, în tot ceea ce a făcut până acum, că este organizat foarte serios. Sunt convins că lucrurile vor fi organizate impecabil și pentru clasa pregătitoare, am aceste date și asigurări și de la inspectorii generali școlari, de la directori și primari cu care sunt într-un continuu dialog”, a mai spus ministrul Educației.

Mai mult, clasa pregătitoare va descongestiona grădinițele, mai mulți copii de trei ani vor avea șansa unui loc la grădiniță.

În prezent, peste 62 la sută dintre elevii din clasa I au șapte ani, peste cinci la sută au opt ani, iar unu la sută au nouă ani.

România, la ora actuală, este una dintre țările Uniunii Europene, cu cea mai înaintată vârstă de începere a învățământului obligatoriu.

Unsprezece țări ale Uniunii Europene încep învățământul obligatoriu înainte de vârsta de șase ani. Spre exemplu, Luxemburg, Irlanda de Nord încep la patru ani, Grecia, Cipru, Anglia, Malta, Olanda, Scoția și Ungaria încep la cinci ani. Toate celelalte încep învățământul obligatoriu la vârsta de 6 ani.

„În România, în acest an avem peste 62 la sută dintre copii care au început învățământul obligatoriu la șapte ani, iar peste cinci la sută dintre copiii din clasa întâi au peste opt ani. Practic, fiecare clasă I din România are acum în ea un elev de opt ani care are colegi de șase ani . Un sfert din clasele I de acum au în ele copii de nouă ani. Nimeni nu a sesizat până acum cât de dăunător era acest lucru ? Avem chiar și unu la sută dintre copii care încep învățământul obligatoriu la nouă ani. În condițiile în care toată lumea este de acord că cea mai bună investiție este în educația timpurile. Cu cât ducem copilul mai devreme în învățământul obligatoriu, cu atât rezultatele învățării sunt mai bune și vulnerabilitățile ulterioare sunt mai mici. Cea mai bună investiție este educația timpurie.Toate studiile arată acest lucru”, a explicat ministrul Educației.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Vaccinare obligatorie în România? Anunțul care zguduie toată țara. Ce se pregătește
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...