Nu avem vaccinuri pentru țară, însă exportăm de 10 milioane de euro

Publicat: 23 03. 2017, 09:38

În ceea ce privește dozele de vaccin, România este dependentă de doi giganți internaționali din domeniul farmaceutic care au autorizație de punere pe piață a vaccinurilor, francezii de la Sanofi (cu afaceri de 831 de milioane de lei anul trecut) și britanicii de la GlaxoSmithKline (cu afaceri de 528 mil. de lei în 2016).

Institutul Cantacuzino, care producea vaccinuri pentru pacienții români, a fost trecut în subordinea Ministerului Educației din 2014 până la finalul anului trecut, când a revenit la Ministerul Sănătății, însă nu a început să producă vaccinuri pentru piața locală.

În prezent, „institutul realizează microproducție de vac­cinuri cu scop expe­rimental. Nu produce vaccinuri pentru piață”, potrivit lui Francisc Czobor, directorul teh­nic al institutului. Ace­sta a mai men­țio­nat că Institutul Cantacuzino nu a exportat niciodată vaccinuri.

Ministerul Sănătății nu a răspuns la solicitarea ZF în legătură cu firmele exportatoare de vaccinuri și nu a oferit o reacție nici în ceea ce privește motivul pentru care sunt vaccinuri care pleacă la export.

Citește în continuare pe zf.