O asociație de protecție a urșilor reacționează: La Harghita nu s-a intervenit de teama unui dosar penal. S-a semnat ordinul fără să existe un raport medical concret

Redactor:
Corespondenti
O asociație de protecție a urșilor reacționează: La Harghita nu s-a intervenit de teama unui dosar penal. S-a semnat ordinul fără să existe un raport medical concret
Nimeni nu a intervenit în cazul ursului care a agonizat 18 ore pe un drum din Harghita de teama unui dosar penal, spune Cristina Lapis, de la Sanctuarul Urșilor din Zărnești. Aceasta acuză că ministrul a semnat „ca primarul" ordinul prin care animalul a fost ucis.

Cristina Lapis, președintele Asociației „Milioane de Prieteni”, care are Sanctuarul Liberty sunt îngrijiți urși, a declarat, pentru Mediafax, că nu este singular cazul ursului din Harghita.

„Aici nu s-a făcut ce nu s-a făcut și pentru ceilalți urși care au agonizat 3, 4, 10 ore. Acesta mai mult de 15 ore a agonizat acolo în mijlocul drumului. Nu s-a dat primul ajutor unui animal aflat în suferință. În cazul acesta, singura lege care trebuie să prevaleze este legea de protecție a animalelor, în care se scrie că un animal care suferă trebuie ajutat, trebuie eutanasiat, trebuie ajutat să moară și un medic veterinar, în funcție de raportul pe care îl face, concluzia, diagnosticul pe care îl dă, trebuie să îl eutanieze, dacă nu se mai poate face nimic”, spune Cristina Lapis.

Faptul că nimeni nu a intervenit este explicat de Lapis prin faptul că toți cei care ar trebui să facă acest lucru nu o fac pentru că le e teamă de dosare penale.

„Problema este că intervine această spaimă generală că dacă te atingi de un animal sălbatic, cum este ursul sau lupul sau animal protejat prin legea internațională, ți se face dosar penal. În cazul unui accident, nu trebuie așteptat ordinul de ministru, ministru care poate fi la Bruxelles, poate fi acasă, ca ieri seară (sâmbătă seara – n.r.), când s-a întâmplat accidentul, poate fi la birou și oricum ministrul nu este medic veterinar să poată să știe la 200 de km distanță, dacă ursul ăla poate fi salvat sau dacă trebuie eutanasiat, nici într-un caz împușcat, cum s-a procedat”, spune Lapis.
Cristina Lapis trage un semnal de alarmă: ursul ar fi fost folosit „ca trofeu”.

„Din punct de vedere legal, un urs rănit trebuie eutanasiat și cadavrul lui trebuie ars, nu trebuie folosit ca trofeu. Acest urs era deja evaluat la 1.000 de euro, deja se uitau la el, dacă poate fi un trofeu”, spune ea.

Femeia susține că asociația pe care o reprezintă nu a intervenit pentru că nu a fost solicitați.

„Noi am primit foarte multe mesaje, că de ce nu intervenim. Noi nu putem interveni dacă nu suntem chemați oficial. Noi am aflat de acest accident de la media. Și am început să sunăm în stânga, în dreapta, la Ministerul Mediului, la Garda de Mediu. Nici ei nu știu, cei de la Garda de Mediu, nu știu exact ce a avut ursul ăsta. S-a spus că ar fi avut picioarele rupte, dar pentru ca să se vadă dacă are picioarele rupte trebuia ca un medic să se apropie de el, deci, trebuia anesteziat. Ori nu s-a găsit niciun medic care să îl anestezieze. Nu a avut nimeni curajul, niciun medic nu a avut curajul să se apropie ca să nu i se facă dosar penal”, acuză președintele Asociației „Milioane de Prieteni”.

Potrivit acesteia, a intervenit doctorul Liviu Albu, care este vicepreședintele Colegiului Veterinar și a trimis un medic acolo unde ursul a agonizat, pentru a anesteza animalul.

„Până la urmă se pare că l-a anesteziat, dar anestezia trece, nu ține foarte mult și neavând ordinul de ministru, ursul s-a ridicat în fund. Ori, un urs care are picioarele rupte nu poate să se ridice pe picioare, dacă avea picioarele rupte, cum s-a spus”, afirmă Cristina Lapis.

Acesta acuză că ministrul Mediului, Costel Alexe a semnat „ca primatul”, pentru că nu exista un raport medical în cazul animalului.

„Nu există un raport medical. I s-a spus ministrului să semneze, ca primarul, ca ministrul, fără să existe un raport medical concret, dacă nu ursul poate putea fi salvat. Eu nu vreau să acuz pe nimeni. Ministrul ce să facă, la așa o mare presiune, a dat ordin să fie împușcat. Dar acesta nu este un urs care trebuie vânat. Se așteaptă un ordin de la ministru când un urs intră într-o grădină, produce un accident și atunci ursul trebuie vânat. Și nici atunci, fără poze, fără un raport concret nu se poate cere ordin de la ministru de omorâre a unui urs care este animal protejat. Dar în cazul unui accident, când ursul e în mijlocul drumului căzut, blochează drumul, se așteaptă ordin de ministru care e acasă… De unde să sție ministrul în ce situație e ursul ăsta, ca să poată să dea ordin”, se întreabă Cristina Lapis.

Femeia spune că trebuie să modificat ordinul de ministru în cazuri precum cel care s-a petrecut în Harghita, pentru a nu mai exista „spaimă de dosar penal” și în caz de accidente, să poată fi luată o hotărâre imediată.

Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împușcat de vânători. Potrivit autorităților, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, după 18 ore de la producerea accidentului.

Din cauza intervenției defectuase, ministrul de Interne Marcel Vela a decis să demareze procedura de demitere a prefectului din Harghita.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, spune că sistemul centralizat impus nu servește la rezolvarea urgentă a unor cazuri cum a fost cel al ursului lovit de mașină în localitatea Praid și lăsat să agonizeze pe drum. El susține că autoritățile trebuie să aibă dreptul să ia decizia la nivel local.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care cere o „descentralizare urgentă” a măsurilor care trebuie luate în cazuri cum a fost cel de la Praid, astfel încât deciziile să poată fi luate la nivel local.

„Cazul de la Praid arată foarte clar că sistemul centralizat impus nu servește deloc rezolvarea urgentă și decentă a unor asemenea situații. Un urs rănit este periculos, iar în caz de pericol nu este normal să așteptăm avizul din București, trebuie să avem dreptul să luăm decizia și să intervenim la nivel local. Ne asumăm responsabilitatea necesară descentralizării în asemenea situații. Dar aici nu vorbim doar de pericolul reprezentat de ursul rănit, ci putem spune că ursul lovit practic a fost torturat o jumătate de zi, ceea ce iarăși nu este normal, deci solicităm autorităților centrale o descentralizare urgentă”, a scris Borboly Csaba pe Facebook.

Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împușcat de vânători. Potrivit autorităților, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, după 18 ore de la producerea accidentului.

Din cauza intervenției defectuase, ministrul de Interne Marcel Vela a decis să demareze procedura de demitere a prefectului din Harghita.

Reprezentanții IPJ Harghita au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că dosarul penal este pentru faptă, deocamdată nu sunt cercetate persoane. În acest caz se fac cercetări pentru a se stabili cum s-a produs incidentul.

„Am deschis un dosar penal pentru că suntem interesați să clarificăm situația, să vedem dacă cineva are vreo implicare infracțională”, au declarat reprezentanții IPJ Harghita.

Ursul, care a fost lovit de o mașină sâmbătă, în jurul orei 18.00 și a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împușcat de vânători.

Potrivit autorităților, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, după 18 ore de la producerea accidentului.

Din cauza intervenției defectuoase, ministrul de Interne Marcel Vela a decis să demareze procedura de demitere a prefectului din Harghita.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, spune, într-un comunicat de presă transmis în urma reacțiilor și articolelor apărute în spațiul public, în legătură cu cazul ursului lovit de o mașină între localitățile Praid și Sovata și lăsat să agonizeze pe drum 18 ore, că această situație nu poate fi tratată ca un caz individual.

„În județul Harghita, precum și în județele Covasna, Mureș și în zonele învecinate acestora, în fiecare seară sau chiar în timpul zilei se poate întâmpla ca cineva să întâlnească cu un urs – sau chiar cu mai mulți urși – pe drumurile publice, în zonele publice sau chiar în curtea proprie, și să aibă loc un accident. Viața cetățenilor este în pericol în fiecare zi. Răspunsul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Ministerului Interne pentru o această situație este cautarea vinovatului într-un caz individual, deși problema asta complexă se află de mulți ani pe masa Ministerului Mediului. În ultimii ani am alertat de nenumerate ori Ministerul Mediului și am solicitat o intervenție rapidă și eficientă, dar alertele și solicitările noastre au rămas fără răspuns, fără interes real, fără măsuri concrete din partea Ministerului. Între timp s-a schimbat Guvernul, s-a schimbat Ministrul Mediului și ne aflăm în aceeași situție ca și în anii precedenți: Ministrul dă vina pe localnicii și nu ia în considerare de problema reală din regiunea noastră”, spune președintele CJ Harghita.

În comunicatul de presă citat, acesta îi mai transmite ministrului Mediului, Costel Aexe, că demiterea din funcție a prefectului județului Harghita nu rezolvă situația, iar faptul că Guvernul a decis demiterea acestuia „este praf în ochii presei”.

Potrivit lui Borboly Csaba, autoritățile din Harghita au nevoie de măsuri concrete din partea Ministerului și îl invită pe ministru să participe la „Workshopul regional al Platformei Europene privind coexistența omului și a carnivorelor mari”, care va avea loc în data de 19 noiembrie la sediul Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc, unde se va discuta despre soluționarea conflictului între speciile de carnivore mari și om.

Președintele CJ Harghita mai arată în comunicatul de presă că fostul ministru al Mediului a refuzat să participe la acest eveniment și cere ministrului Alexe să nu contine „atitudinea de dezinteresare și nepăsare a predecesorilor”.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Breaking News. S-A SINUCIS. Tragedia care a șocat astăzi toată România
FOTO. Bianca Drăgușanu, goală în cadă! Imagini interzise cu fosta soție a lui Alex Bodi...
SE ÎNCHID DIN NOU școlile pe 8 martie? Anunțul făcut de ministrului Educației pentru toți...
Ce crede Angela Merkel despre Simona Halep! Dezvăluiri fabuloase: cum o alintă pe româncă
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Din nou în scenariul roşu? Epidemiolog celebru spune tot: 'De săptămâna următoare'
Accident aviatic grav în Turcia. Cel puţin 9 soldaţi au murit după prăbuşirea unui elicopter...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
China face obligatorii testele anale pentru COVID-19 pentru toți turiștii care sosesc în țară
Breaking News. S-A SINUCIS. Tragedia care a șocat astăzi toată România
Un barbat a gasit un telefon pe strada iar cand s-a uitat mai bine, a...
Cum se întreţineau RELAŢII sexuale în urmă cu 4.000 de ani. Poziţiile care făceau ravagii
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Florin Cîțu, în pericol. Ce acuzații grave i se aduc, Klaus Iohannis va fi implicat
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
DOLIU în presă: Virusul ucigaş a răpus-o. Din păcate, medicii nu au mai avut ce...
Exercițiile fizice nu ajută la slăbire, spune un expert. Care e singura cale pentru a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide