O coaliţie de peste 40 de ţări a confiscat peste 145 tone de cocaină, potrivit forţelor navale din Columbia

Publicat: 30 11. 2021, 10:53
Photo by MART PRODUCTION from Pexels

Autoritățile militare și de poliție din peste 40 de țări din Europa și America au confiscat 145,3 tone de cocaină în cadrul unei operațiuni navale multinaționale împotriva traficului de droguri, denumită Orion, a anunțat luni marina Columbiei. Argentina, Belize, Franța și Surinam, printre altele, au participat la a opta fază a Operațiunii Orion, transmite Reuters.

Cifra reprezintă cea mai mare cantitate de cocaină capturată în timpul operațiunii de până acum. Aproximativ 575 de persoane de diferite naționalități au fost capturate în timpul campaniei, care s-a desfășurat în perioada octombrie-noiembrie, a spus marina Columbiei.

De asemenea, 49 de nave au fost capturate, precum și șase submarine și trei avioane. Operațiunea a confiscat și 66 de tone de marijuana.

De când Operațiunea Orion a fost lansată în 2018, au fost confiscate peste 545 de tone de cocaină și 224 de tone de marijuana, potrivit marinei Columbiei.

În ciuda deceniilor de luptă împotriva traficului de droguri, Columbia rămâne un producător mondial de top de cocaină și se confruntă cu presiuni constante din partea Statelor Unite pentru a reduce recoltele de coca, principalul ingredient al drogului, precum și producția de cocaină.

Anul trecut, capacitatea de producție de cocaină a Columbiei a crescut cu 7,9%, până la 1.010 tone, potrivit Biroului pentru Politica Națională de Control al Drogurilor al Casei Albe din SUA. Foști membri ai gherilelor demobilizate FARC, care resping un acord de pace din 2016, sunt implicați în trafic de droguri, precum și bande criminale, potrivit surselor de securitate.