O felicitare de Anul Nou semnată de Ceaușescu și o sabie masonică, scoase la licitație

Publicat: 15 04. 2013, 13:50
Actualizat: 22 08. 2013, 20:58

O felicitare de Anul Nou semnată de Nicolae Ceaușescu, o sabie masonică de ceremonie, gravuri semnate de Ștefan Câlția și un tablou de Ștefan Luchian se află printre obiectele de artă care vor fi scoase la vânzare în cele șase licitații organizate de casa Artmark, de marți până joi, în Capitală.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, iubitorii de artă vor fi martori, de marți până joi, ai unui serial de șase licitații, care cuprind șase secole din istoria artei – de la capodopere ale artei românești și europene, datând din secolul al XVI-lea, la tablouri și sculpturi de artă contemporană.

În cele trei zile, aproape 500 de obiecte de artă sunt propuse de Artmark în cadrul licitațiilor de Artă postmodernă și contemporană, Sculptură și mobilier de grădină, Art Nouveau și Romantism, Militaria și antichități, Pictură și sculptură europeană, respectiv Curiozități.

Miza de la care pornește această sesiune de licitații este varietatea și accesibilitatea, oferind astfel colecționarilor și investitorilor – atât celor cu renume pe piața de artă, cât și celor aflați la începutul unei colecții – posibilitatea de a adjudeca opere de valoare, pornind de la 100 de euro și ajungând la 100.000 de euro.

Gama de obiecte de artă oferită la sesiunea de licitații din această săptămână este deosebit de variată, printre acestea numărându-se o xilogravură realizată în 1511 de Albrecht Durer (2.500 – 4.500 de euro).

Din categoria rarități extreme și curiozități, pasionații pot licita, de exemplu, pentru un vin de Miniș din colecția regală, recolta 1944 (preț de pornire 1.500 de euro), o sabie masonică de ceremonie din anii ’20 (preț de pornire 350 de euro) și o felicitare de Anul Nou semnată de Nicolae Ceaușescu (preț de pornire 40 de euro).

Cele mai valoroase opere propuse de Artmark în sesiunea de licitații 16 – 18 aprilie sunt panoul decorativ art nouveau al lui Ștefan Luchian „Primăvara (Două muze)” (valoare estimativă 100.000 – 200.000 de euro), din Licitația de Art Nouveau și Romantism, precum și întreaga selecție din colecția de artă clasică a celebrului diplomat român Vasile Stoica (4 loturi de grafică și 8 loturi de pictură), al cărei preț total de pornire este de 169.000 de euro, din Licitația de Pictură și Sculptură Europeană.

Programul sesiunii de licitații Artmark este următorul: Licitația de Postmodernism și Contemporană & Licitația de Sculptură și Mobilier de Grădină – marți, ora 19.00, Athénée Palace Hilton; Licitația de Art Nouveau și Romantism & Licitația „Militaria și Antichități” – miercuri, ora 19.00, Athénée Palace Hilton; Licitația de Pictură și Sculptură Europeană, inclusiv o parte a Colecției de Artă Clasică a diplomatului Vasile Stoica & Cabinetul de curiozități – joi, ora 19.00, JW Marriott Bucharest Grand Hotel.