O investigație internă a Vaticanului ar putea genera un scandal uriaş

Publicat: 11 11. 2020, 09:04
Actualizat: 11 11. 2020, 09:05

O investigație internă a Vaticanului, de 449 de pagini, privind acuzațiile de abuz sexual împotriva fostului cardinal Theodore McCarrick, a constatat că un număr de înalţi prelaţi și suverani pontifi au minimalizat sau au respins informațiile primite în legătură cu abuzuri sexuale.

Sfântul Scaun a negat, marți, 10 noiembrie, actele sexuale ale fostului cardinal american Theodore McCarrick, însă a recunoscut într-un raport că a comis erori pe baza informațiilor inexacte și incomplete.

În cele 450 de pagini ale raportului, alimentate de 90 de interviuri și consultarea arhivelor care au necesitat doi ani de muncă, Sfântul Scaun consideră în special că mai mulți episcopi americani au furnizat de mult timp informații „inexacte și incomplete” despre abuzuri sexuale.

Scandalul McCarrick a fost deosebit de dureros în Statele Unite, unde McCarrick, în vârstă de 90 de ani, a fost arhiepiscop al Washingtonului din 2001 până în 2006. La momentul promovării sale, Papa Ioan Paul al II-lea a fusese informat despre acuzațiile potrivit cărora McCarrick s-ar fi angajat într-o conduită sexuală necorespunzătoare cu adulții în diverse situații și știa că scrisorile anonime erau acuzatoare. Incidentele ar fi avut loc în timpul mandatului său de episcop (1981-1986) și arhiepiscop de Newark (1986-2000).

Papa Ioan Paul al II-lea a murit în 2005.

Acuzatii de abuz sexual împotriva unui minor

Potrivit The Guardian, prima acuzație solidă împotriva lui McCarrick a implicat un minor.

Raportul – un exemplu rar de autoexaminare de către Vatican – plasează atenția asupra a ceea ce Papa Francisc a numit „cultură a clericalismului” în biserică, cu cardinali, episcopi și preoți, considerați ireproșabili.

În 2018, când McCarrick a fost acuzat direct de abuzuri sexuale asupra unui copil, biserica a luat măsuri decisive împotriva sa. A fost caterisit anul trecut. O procedură a bisericii l-a găsit vinovat de abuz sexual asupra copiilor în 2019,

În ultimii doi ani, Sfântul Scaun a pus în aplicare o serie de măsuri preventive pentru a lupta împotriva scandalurilor sexuale în Biserică, de exemplu forțând preoții să-și denunțe superiorii.