O navă românească va supraveghea frontierele Europei din Marea Mediterană

Publicat: 27 12. 2015, 13:58

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, la frontierele maritime ale Italiei și Greciei se va desfășura, anul viitor, o nouă etapă a Operațiunii Comune „Triton 2016”, organizată sub egida Frontex, în cadrul proiectului Rețeaua Europeană de Patrulare (EPN), la care va participa, conform angajamentelor asumate de România ca stat membru, și Poliția de Frontieră Română, prin detașarea navei maritime de patrulare și intervenție „Ștefan cel Mare” din cadrul Gărzii de Coastă, echipajul aflat la bord fiind format din 21 de polițiști de frontieră.

Obiectivul principal al acțiunii este de a contracara fenomenul de migrație ilegală la frontiera externă a Uniunii Europene. Operațiunea se va desfășura în Marea Mediterană, timp de trei luni, nava „Ștefan cel Mare” urmând să execute misiuni individuale de patrulare, cercetare, de căutare și salvare, alături de celelalte state membre UE participante la misiune.

De asemenea, în cadrul aceleiași operațiuni comune, Poliția de Frontieră va detașa, în cadrul Centrului Internațional de Coordonare din Roma, doi ofițeri de legătură, care vor menține permanent legătura între nava maritimă detașată pe teritoriul Italiei și Centrul Operațional de Coordonare al IGPF, precum și între nava maritimă și reprezentanții Sectorului Operațiuni Maritime din cadrul Agenției Frontex.

„Se va avea în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia contracarării fenomenului migraționist la frontierele maritime ale spațiului comunitar, creșterea operativității schimbului de date și informații între autoritățile de aplicare a legii din aceste țări, precum și un schimb eficient de experiență între polițiștii de frontieră europeni”, se precizează în comunicatul IGPF.

Ceremonialul prilejuit de plecarea navei maritime de patrulare și intervenție „Ștefan cel Mare” în noua misiune externă coordonată de Agenția Frontex a avut loc duminică dimineață, la Terminalul de Pasageri din Portul Constanța.