O nouă răsturnare de situație în dosarul Elodia-Cioacă: cum motivează Curtea punerea în libertate a polițistului

Publicat: 10 03. 2014, 10:58
Actualizat: 09 08. 2014, 22:50

Ziarul ring publică motivarea hotărârii prin care Cristian Cioacă, fostul soț al Elodiei Ghinescu, a fost pus în libertate pe 14 februarie 2014.

”Menținerea lui Cioacă în arest, pentru ocrotirea ordinii publice, ar avea doar… o justificare abstractă”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

În documentul de 15 pagini, președinta completului, Anda Mihaela Pluteanu, și președintele instanței, dr. Gheorghe Diaconu, au analizat atât susținerile apărării, cât și pe ale acuzării, spunând că ”este îndeplinită condiția generală referitoare la existența suspiciunii rezonabile cu privire la săvârșirea de către inculpat a faptei de omor calificat”. În urma acestei analize, s-a hotărât că ”controlul judiciar, măsură neprivativă, dar totuși restrictivă de libertate, se dovedește a fi suficientă (…), în raportul cu faptul că (…) are un conținut bazat pe multiple mă’suri de supraveghere”.

Curtea constată că Cioacă nu a încercat să influențeze în vreun fel martorii și este exclus ca acesta să influențeze rezultatele expertizelor depuse la dosar. În plus, Curtea a decis că ”nu există date” potrivit cărora, dacă ar fi judecat în libertate, Cioacă ar încerca să comită alte infracțiuni.

Al treilea judecător, Elena Minodora Rusu, s-a opus judecării înlibertate a lui Cioacă, spunând că, având în vedere dificultatea cazului, nu s-a depășit ”termenul rezonabil” de privare de libertate a lui Cioacă.