Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia a fost vandalizat

Publicat: 27 02. 2015, 17:45

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, ridicat la Alba Iulia în memoria celor trei conducători ai Răscoalei din Transilvania de la 1784, a fost vandalizat de persoane necunoscute, care au scris pe laturile acestuia cu cariocă permanentă sau cu spray pentru graffiti.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că administrația din Alba Iulia se confruntă cu numeroase acte de vandalism în special în zona istorică, în șanțurile și zona interioară a Cetății Alba Carolina.

Coșer a spus că, deși există pază continuă în interiorul cetății, nu pot fi eliminate actele de vandalism și există cazuri în care au fost distruse componente de mobilier urban, statui sau elemente de iluminat public.

Potrivit acestuia, au existat cazuri în care polițiștii comunitari au reușit să identifice și să-i prindă pe unii dintre cei care au vandalizat monumente, însă procedura de pedepsire a acestora și mai ales cea de recuperare a prejudiciului este mult prea complicată.

„În cazul monumentului Horea, Cloșca și Crișan, vom dispune curățarea chimică a acestuia. Vă spun că monumentul a mai fost curățat în urmă cu doar doi ani, după ce pe acesta apăruseră tot felul de inscripții. Din păcate, în pofida măsurilor de precauție pe care le-am luat prin introducerea acelor patrule în zona istorică, ne confruntăm în continuare cu astfel de acte de vandalism”, a afirmat Mihai Coșer.

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan se află pe strada Mihai Viteazul, în fața porții a treia a Cetății Alba Carolina, fiind unul dintre cele mai cunoscute monumente din municipiul Alba Iulia.

Obeliscul a fost construit în anul 1937, printr-o colectă publică inițiată de Asociația Astra, fiind inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a lui Mihai I, acesta din urmă fiind la acea dată voievod de Alba Iulia.

Monumentul are peste 20 de metri înălțime și în interiorul soclului care sprijină obeliscul se află o celulă simbolică, având inscripția „Smerită închinare lui Horea, Cloșca și Crișan”, iar în partea de vest un basorelief reprezentându-i pe cei trei eroi naționali.