Oficial SUA: NATO va acționa dacă apar „omuleți verzi” în Republica Moldova

Publicat: 29 04. 2015, 21:52

„Republica Moldova are o poziție dificilă din cauza situației din Transnistria. Continuăm să sprijinim și să negociem o soluție în ceea ce privește integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova. Sprijinim procesul de negociere «5 plus 2» în vederea găsirii unei soluții. Monitorizăm situația în Transnistria, așa cum facem în toate țările din vecinătatea estică a Alianței”, a declarat, miercuri, la București, adjunctul misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberger.

El a precizat că Alianța Nord-Atlantică are în vedere demararea unui program care să ajute R. Moldova în construirea unei capabilități întărite de apărare pentru a face față provocărilor viitoare.

Întrebat dacă NATO are un plan în cazul în care ar apărea „omuleți verzi” în Transnistria, Earle Litzenberger a reiterat faptul că „NATO este o alianță defensivă și principala noastră responsabilitate este să protejăm membrii Alianței”, dar a subliniat că și într-un astfel de caz ar exista o reacție.

„Sunt sigur că dacă s-ar întâmpla așa ceva, NATO se va reuni de urgență și va lua în considerare acțiuni colective adecvate. Totodată, statele vor putea răspunde în mod individual”, a spus Litzenberger.

În ceea ce privește Ucraina, oficialul SUA a precizat că se exercită „o presiune diplomatică intensă” asupra Moscovei pentru a respecta termenii Acordului de la Minsk.