Operațiune impresionantă de salvare a unui pescador românesc care plutește în derivă în Marea Neagră

Publicat: 04 03. 2015, 12:58
Actualizat: 04 03. 2015, 17:30

Reprezentanții ARSVOM au fost solicitați să intervin,ă miercuri dimineață, după ce proprietarul unei firme de pescuit nu a mai putut lua legătura cu echipajul pescadorului Cormoranul. Vasul plecase pe mare din Sulina de luni și urma să se întoarcă la țărm în cursul zilei de joi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Inițial, șalupa Safir a ARSVOM a fost trimisă la 40 – 45 de mile marine travers de localitatea Corbu, pentru ca, ulterior, să fie redirecționată la 70 de mile marine de Tuzla”, afirmă directorul agenției, Daniel Manole.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, printr-un comunicat de presă, că două nave militare și un elicopter Puma Naval participă, de asemenea, la operațiunea de căutare-salvare a pescadorului „Cormoran 2”, la solicitarea Autorității Navale Române.

Pescadorul „Cormoran 2”, cu cinci persoane la bord, a pierdut legătura radio cu autoritățile române atunci când nava se afla la o distanță de 45 mile marine travers de Tuzla, se precizează în documentul citat.

Pescadorul, care se pare că ar fi rămas fără combustibil și plutește în derivă, s-ar fi putut deplasa fiind purtat de curenți.

Între timp, s-a solicitat și ajutorul Gărzii de Coastă, pentru detectarea prin sistemul SCOMAR, dar pescadorul nu a apărut pe radare, fiind probabil prea departe de țărm.

În zona în care ar trebui să se afle pescadorul va fi trimisă și nava „Ștefan cel Mare” din cadrul Poliției de Frontieră, la solicitarea Centrului Maritim de Coordonare.

La bordul pescadorului se află cinci persoane și pentru moment nu se cunoaște starea lor.