Oprescu vrea să cumpere pe credit 3.500 de apartamente pentru cei care stau în blocuri cu bulină roșie

Redactor:
Maria Manoliu
Oprescu vrea să cumpere pe credit 3.500 de apartamente pentru cei care stau în blocuri cu bulină roșie
Asta ar însemna achiziționarea a 80 de blocuri, cu câte trei sau patru apartamente pe palier; și cu câte zece etaje fiecare.

Asta ar însemna achiziționarea a 80 de blocuri, cu câte trei saupatru apartamente pe palier; și cu câte zece etaje fiecare. Oprescua precizat că pe piața liberă există în jur de 10.000 deapartamente finalizate iar necesarul pentru familiile care locuiescîn cele 301 clădiri cu risc seismic ridicat fiind de 3.500.”Guvernul este cel care poate și are capacitatea de a se îndatorapentru a lua între 3.500 – 4.000 de apartamente de la dezvoltatoriiimobiliari pe care să le punem la dispoziția proprietarilor dincele 301 imobile care trebuie consolidate pe perioada lucrărilor”,a spus Sorin Oprescu.

Primarul general a mai precizat că la această acțiune poateparticipa și municipalitatea. Deși nu au fost făcute calculefinanciare exacte, Primăria Capitalei ar putea contribui cuaproximativ 20-30 milioane de euro pentru achiziționarealocuințelor. Soluția găsită de Sorin Oprescu este „pentru a fipregătiți în cazul unui eveniment pe care nimeni nu și-l dorește.”În Capitală există peste 400 de imobile cu bulină roșie și carepotrivit specialiștilor la un cutremur comparabil cu cel din 1977riscă să se prăbușească. „Cu toată parcimonia împărțirii bugetului,am acordat sume importante în acest an pentru consolidareaclădirilor, a mai spus primarul general.

Frica de ipotecă, mai mare decât cea decutremur

Majoritatea proprietarilor din imobilele cu bulină roșie refuzăînsă consolidarea apartamentelor. Ei nu vor să-și dea acordul dincauză că legislația actuală îi obligă să restituie statului, înrate egale fără dobândă, eșalonate pe o perioadă de 25 de ani,toate costurile legate de execuția lucrărilor de consolidare. Pânăla returnarea integrală a sumelor datorate statului pe apartamentese instituie ipotecă. În acest interval de timp , dacă proprietaruldorește să-și vândă locuința, aceasta trebuie preluată cu tot cuipotecă, ceea ce îngreunează procedura de vânzare. Mai mult, încazul în care asupra unui apartament se instituie ipotecă, bănciledevin reticente în a le mai acorda împrumuturi. Mai mult, oameniise tem că lucrările de consolidare pot dura foarte mult și că,odată plecați din apartamente, le vor pierde.

Statul ar vrea să le consolideze gratis

Pentru a-i convinge pe proprietari să-și dea acordul laconsolidarea imobilelor, Executivul intenționează să eliminecondiția impunerii ipotecii. Mai mult, acesta ar vrea caproprietarii din blocurile cu bulină să nu mai fie obligați sărestituie banii cheltuiți de autorități pentru consolidareaimobilelor sau pentru a urgenta lucrările. Potrivit agențieiMediafax, în noiembrie 2006, fondurile pentru consolidareaclădirilor cu risc seismic, în întrega țară, erau estimate la 13miliarde de euro, din care 350 milioane de euro pentru lucrări deprima urgență la reabilitarea structurii de rezistență și refacereainstalațiilor.

Alte fonduri de 5,3 miliarde euro sunt necesare pentruconsolidarea clădirilor construite înainte de 1963, încadrate înclasele I și II de risc seismic, iar 7,3 miliarde euro reprezintănecesarul pentru consolidarea blocurilor realizate în perioada1963-1977. Sumele au fost calculate pentru soluții de tip minimal,existând posibilitatea ca nivelul costurilor să fie majorat înfuncție de gradul de avarie, înălțimea clădirilor și necesitățilede intervenție pentru reabilitarea imobilelor. Din datele existentela Prefectură, în cazul producerii unui cutremur cu o intensitatemai mare de 7 grade pe Richter, în Capitală pot fi distruse sauavariate 35.000 de construcții. Sunt identificate peste 5.000 deconstrucții cu grad de risc seismic ridicat , dintre care 400 suntmultietajate, încadrate în clasa I de risc seismic.

Inchide