Orban, despre înghețarea salariilor: Am discutat cu guvernatorul BNR despre menținerea deficitului

Publicat: 08 11. 2019, 17:42

Întrebat, după întâlnirea de vineri cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, despre posibilitatea înghețării salariilor, Ludovic Orban a răspuns: „Evident că discuția pe care am avut-o este o discuție legată de a menține în limite cât mai rezonabile deficitul bugetar”.

Acesta a adăugat că discuțiile au mai vizat găsirea unor soluții fiscale, care se răgăsesc și în programul de guvernare al PNL.

„Soluțiile fiscale le vedeți în programul de Guvernare, în ceea ce privește Ordonanța 114, de reglementările din domeniul energetic, din comunicații, din sectorul financiar bancar, reglemenRegleentările care afectează pilonul doi de pensii și alte reglementări”, a explicat Ludovic Orban.

Premierul a mai spus că vrea îmbunătățirea colectării, precizând că nu este posibil să avem un nivel așa mic de colectare, comparativ cu alte state europene.

„Cu siguranță avem câteva obiective simple. În primul rând îmbunățirea colectării. Nu e admisibil ca în România să colectăm 27 și ceva la sută din PIB. Uitați-vă la toate celalte țări europene în care practic veniturile bugetului sunt de la minim 31-32% din PIB. Avem cea mai mare evaziune fiscală, mai ales pe TVA. Și îmbunătățirea colectării reprezintă un obiectiv realizabil”, a mai declarat Orban.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a afirmat, vineri, că ar putea fi luată în calcul înghețarea salariilor pentru menținerea deficitului bugetar. În replică, guvernatorul Băncii Naționale i-a spus să ia astfel de măsuri atunci când va fi el ministru.