Orban reacționează: Recomandările MCV trebuie coroborate cu punctele de vedere ale Comisiei de la Veneția

Publicat: 22 10. 2019, 18:28

„Trebuie făcută o analiză foarte serioasă a tuturor criticilor, obiecțiilor și solicitărilor, recomandărilor din raprotul MCV. Evident ele trebuie coroborate cu punctele de vedere expirmate de Comisia de la Veneția și trebuie adoptat un plan de acțiune pentru a pune în practică recomandările din raportul MCV. Poziția noastră îna cest domeniu, de altfel există un proiect de hotărâre inițiat de PNL prin care am solicitat expertiză din partea CE și a Comisie de la Veneția pentru elaborarea modificărilor la legile justiției, la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală. Trebuie să ținem cont de punctele de vedere exprimate în cadrul raportului MCV, în raportul adoptat și trebuie pus în acțiune un plan pentru a îndepărta aceste critici”, a declarat premierul desemnat, Ludovic Orban, după consultările cu partidele politice.

CE a adoptat, marți, ultimul raport privind evoluția situației din România în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Comisia Europeană subliniază, într-un comunicat privind raportul MCV, că s-a constatat, în România, o involuție față de progresele din anii precedenți, ceea ce reprezintă o sursă de preocupare majoră, subliniind că regretă că țara noastră nu a pus în aplicare recomandările din 2018.