Panică printre pasagerii unui zbor din Cluj-Napoca: Avionul s-a întors pe pistă la 19 minute de la decolare

Publicat: 06 09. 2022, 13:39
Sursă Foto: Pixabay - caracter ilustrativ

Un avion care a decolat de la Cluj-Napoca și se îndrepta către insula grecească Rhodos, a fost nevoit să se întoarcă pe pistă la doar 19 minute de la decolare. Pasagerii au fost panicați până la întoarcerea în siguranță pe pista aeroportului.

Pasagerii din avionul care a decolat azi de la Cluj-Napoca, iar ulterior s-a întors înapoi pe pista aeroportului Cluj, au fost panicați până au aterizat înapoi pe pistă.

Motivul pentru care aeronava nu și-a continuat traseul și s-a întors la 19 minute după decolare, a fost o pasăre care a intrat într-un motor.

Momente de panică pentru pasagerii unui zbor Cluj-Napoca – Rhodos. Zborul charter HiSky H41673 Cluj Napoca – Rodos, cu un Airbus A320 (YR-BEE) a revenit pe aeroportul de origine, potrivit Anena3.ro.

De ce păsările se ciocnesc cu avioanele

În general, păsările nu zboară sus. Majoritatea coliziunilor apar sub 150 de metri,  adică chiar în timpul decolării sau aterizării.

Viteza aeronavei în acest moment este mai mică decât la altitudine, iar manevrele rapide de evaziune sunt dificil de implementat. În mare parte, rezultatul depinde de ce parte a planului bate pasărea.

Cel mai mare pericol este intrarea păsărilorîn motor. Conform standardelor de siguranță, motoarele mari trebuie să reziste la o coliziune cu o pasăre care cântărește mai puțin de 3,5 kg, fără eliberarea periculoasă și rapidă a fragmentelor ascuțite ale palelor din motoare.

De fapt, majoritatea motoarelor pot înghiți o pasăre și pot doar deteriora ușor lamele. Cu toate acestea, aceasta este și o pagubă: dacă o pasăre devine mai mare, o coliziune cu ea poate provoca defectarea motorului. Lamele vor începe să se spargă una după alta, ceea ce va provoca un incendiu.