Papa Benedict al XVI-lea critică atacurile asupra romilor

Publicat: 15 02. 2012, 10:29
Actualizat: 21 05. 2012, 13:36
În deschiderea unei reuniuni internaționale la Vatican a preoților și diaconilor provenind din comunitatea romă, Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre atacurile rasiste la care sunt supuși tot mai des membrii acestei etnii.

În deschiderea unei reuniuni internaționale la Vatican a preoților și diaconilor provenind din comunitatea romă, Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre atacurile rasiste la care sunt supuși tot mai des membrii acestei etnii, relatează BBC România, în pagina electronică.

Discursul Suveranului Pontif survine într-un moment în care romii, mulți dintre ei provenind din România, sunt acuzați că ar fi la originea creșterii numărului de infracțiuni în numeroase orașe din Italia.

În fiecare săptămână, mii de oameni se adună în Piața Sfântul Petru pentru a asculta predica papală. Printre ei se află de fiecare dată un număr semnificativ de romi, veniți la cerșit sau care cântă la diverse instrumente, solicitând bani trecătorilor. Pentru mulți italieni, aceștia au devenit o sursă de iritare, însă, în predica sa de duminică, Papa a ales să le reamintească italienilor de datoria lor creștinească.

"Hristos", a spus Suveranul Pontif, "îi ajută din ce în ce mai mult pe romi". Rugăciunile Papei, în deschiderea primei reuniuni internaționale a preoților și diaconilor romi, au redeschis dezbaterea în Italia asupra resentimentelor puternice împotriva etniei rome, exprimate deschis de o bună parte a populației. În unele cercuri, comentariile Papei ar putea stârni critici.

De la aderarea României și Bulgariei la Uniunea Europeană, la începutul anului, mii de romi au descins în orașele italiene, supraviețuind fără să lucreze.