Partidul lui Erdogan a câștigat alegerile, dar ar putea pierde majoritatea absolută în Parlament

Publicat: 07 06. 2015, 21:36

Învingător în toate alegerile legislative începând din 2002, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) ar obține 43,6% din voturi și 267 de mandate din cele 550 ale Parlamentului turc. Dacă acest rezultat va fi confirmat, AKP va pierde majoritatea absolută și va fi obligat să formeze un Guvern de coaliție.

AKP este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, dreapta), care ar obține 24%, respectiv 17% din voturi, adică 124 și 85 de mandate.

De asemenea, partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a reușit să treacă pragul de 10% din sufragii stabilit pentru accederea în Parlament, urmând să obțină 74 de mandate, potrivit unor posturi de televiziune din Turcia.

Rata participării la scrutin este de 85%.

Chiar dacă Erdogan nu a participat efectiv la scrutin, alegerile sunt considerate un test pentru mandatul președintelui Turciei.

Pentru a putea amenda Constituția, Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP) trebuie să obțină o supermajoritate în Parlamentul de la Ankara.

Odată cu accederea în Parlament a partidului kurd HDP, planul AKP de modificare a Constituției Turciei va fi complicat.

„Ne așteptăm la un Guvern minoritar și alegeri anticipate”, a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, un oficial din cadrul AKP.