Patriarhul Daniel vrea să pună capăt ”polemicii” dintre ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu. Ce îi transmite Arhiepiscopului Tomisului

Publicat: 28 04. 2023, 22:11
Actualizat: 28 04. 2023, 22:42
Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel a decis să întervină în disputa dintre Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române îi cere lui Teodosie să pună capăt ”polemicii” cu Vasile Bănescu, consilier patriarhal, ”deoarece produce tulburare în Biserică”.

De asemenea, Patriarhul Daniel a anunțat, în mesajul transmis ÎPS Teodosie, că o decizie legată de acest subiect va fi luată în viitoarea ședință a Sfântului Sinod, în luna iunie.

„Trebuie oprită polemica în relația cu Domnul Bănescu, deoarece produce tulburare în Biserică (conflictul între un teolog mirean, consilier patriarhal, și un ierarh din Sinod).

Problema distincției dintre poziția oficială a Bisericii și opiniile individuale ale ierarhilor, clericilor și mirenilor va fi discutată la următoarea ședință a Sfântului Sinod”, se arată în  mesajul transmis de Patriarh, potrivit antena3.ro.

Scandalul dintre purtătorul de cuvânt al BOR și Arhiepiscopul Tomisului a pornit de la ideea sărbătoririi Paștelui în aceeași zi de către catolici și ortodocși, iar conflictul a ajuns în fața acuzațiilor extrem cu dure, cu atacuri la familie.

„Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată? Dumnezeu să îi ajute. Ne rugăm pentru el”, a spus ÎPS Teodosie, fapt pentru care a reacționat purtătorul de cuvânt al BOR.

Vasile Bănescu catalogase anterior ideile Înaltpreasfințitului Teodosie drept enormități, care au prins „pe scară largă”.

El se referea la declarațiile Arhiepiscopului care a spus că lumina de la Mormântul Sfânt se aprinde doar la ortodocși și s-a opus sărbătoririi Paștelui în același timp cu credincioșii catolici.