Patronii clinicilor Medas și alte nouă persoane au primit ordonanțe de reținere

Publicat: 04 07. 2014, 23:00
Actualizat: 31 07. 2014, 09:24

Persoanel reținute vor fi prezentate, sâmbătă, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventivă.

Ordonațele de reținere au fost emise în urma audierilor de vineri din acest dosar.

Grupul Medas, controlat de soții Ateia, are șapte clinici medicale și cinci laboratoare în București și în țară.

Persoanele suspectate în acest dosar ar fi cumpărat terenuri și după trei luni le-ar fi vândut fictiv, la prețuri de o sută de ori mai mari, pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă, potrivit anchetatorilor.

Totodată, suspecții ar fi înregistrat în documentele contabile operațiuni comerciale fictive pentru a diminua baza impozabilă și a crea scriptic o justificare pentru transferurile de capital între societățile comerciale din grupul de firme controlat și pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă a terenurilor, a precizat Parchetul Tribunalului București.
Prejudiciul produs bugetului de stat din rambursări ilicite de TVA se ridică la aproximativ 162 milioane de lei, iar cel prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziții fictive a fost estimat la 160 de milioane de lei.

Procurorii au început, în iulie, urmărirea penală față de 13 persoane suspectate de evaziune fiscală.

Tot în acest dosar, procurorii și polițiștii bucureșteni au făcut, vineri, 76 de percheziții în București și județele Ilfov, Ialomița, Teleorman, Giurgiu și Dâmbovița, la domiciliile unor persoane și la clinici Medas. Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Antifraudă Fiscală.