Patru membri CSM au transmis Liei Savonea, încă din martie, că plenul e organizat în mod imprevizibil

Publicat: 21 06. 2019, 20:32

Membrii CSM Andrea Chiș, Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban și Florin Deac au transmis, în luna martie, o scrisoare către președintele Consiliului, Lia Savonea, prin care cer respectarea termenului de 3 zile, prevăzut de lege, pentru publicarea ordinii de zi a ședințelor.

„Tot în vederea previzibilității, vă solicităm să stabiliți zilele în care se desfășoară ședințele Plenului și ale Secției de judecători, precum și orele de începere a acestor ședințe, întrucât am constatat că acestea se stabilesc în mod total imprevizibil. Având în vedere împrejurarea că dumneavoastră, în calitate de președinte, cunoașteți sau aveți obligația să cunoașteți lucrările aflate pe rolul consiliului, vă solicităm să stabiliți ordinea de zi cel puțin orientativă a ședințelor Plenului și ale Secției de judecători pe termen de o lună cel puțin. Menționăm că solicităm să vă îndepliniți aceste atribuții pentru a asigura condițiile necesare în vederea respectării transparenței activității consiliului, participării asociațiilor profesionale și a colegilor interesați la lucrările consiliului, precum și în vederea asigurării posibilității studierii în timp util a acestor lucrări de către membrii consiliului, pentru a ne putea exercita atribuțiile prevăzute de lege, în cunoștință de cauză fiind cu privire la lucrările aflate pe ordinea de zi”, se arată în scrisoarea transmisă de membrii menționați și obținută de MEDIAFAX.

Potrivit acestora, nu pot să-și stabilească un program al altor activități pe care le au în calitate de membri din cauza „modului imprevizibil în care sunt stabilite ședințele Plenului și ale Secției de judecători, precum și ordinea de zi a acestora”.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a transmis conducerii Consiliului Superior al Magistraturii o scrisoare prin care adresează rugămintea să fie stabilită o zi fixă pe săptămână pentru plen, astfel încât să nu se suprapună cu zilele când participă la ședințele de Guvern.