PE cere guvernului de la Cairo să oprească hărțuirea jurnaliștilor

Publicat: 15 02. 2012, 11:47
Actualizat: 05 06. 2012, 13:43
Parlamentul European cere guvernului de la Cairo - într-o rezoluție privind situația din Egipt, adoptată joi la Strasbourg - să ia măsuri pentru a oprirea hărțuirii ziariștilor și a apărătorilor drepturilor, omului ridicarea stării de urgență și investigarea cazurilor suspecte de tortură.

Parlamentul European cere guvernului de la Cairo – într-o rezoluție privind situația din Egipt, adoptată joi la Strasbourg – să ia măsuri pentru a oprirea hărțuirii ziariștilor și a apărătorilor drepturilor, omului ridicarea stării de urgență și investigarea cazurilor suspecte de tortură.

Guvernul de la Cairo este solicitat să ridice starea de urgență la 31 mai 2008, "să amendeze legea 25 din 1966 privind tribunalele marțiale" și să asigure că toate măsurile adoptate pentru a contracara actele teroriste "sunt în deplină concordanță cu legislația internațională pentru drepturile omului".De asemenea, deputații cer guvernului de la Cairo să pună capăt tuturor formelor de tortură și de tratamente inumane, și să permită o vizită a Raportorului special al ONU pentru tortură.

Parlamentul cere Uniunii să plaseze problema drepturilor omului "la loc prioritar" pe agenda următoarei întrevederi a sub-comisiei UE-Egipt pe teme de Probleme Politice. Rezoluția de la Strasbourg a fost adoptată cu 52 voturi "pentru", 0 "contra" și 7 "abțineri".

Miercuri, președintele Legislativului egiptean a amenințat că va suspenda relațiile cu Parlamentul European dacă va adopta o rezoluție care critică situația drepturilor omului din Egipt, relata agenția oficială MENA, citată de Reuters. Fathi Sorour consideră rezoluția drept o ingerință flagrantă în treburile interne ale Egiptului.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro