Pensii speciale pentru Avocatul Poporului și adjuncții săi

Publicat: 13 06. 2018, 14:40
Actualizat: 26 03. 2019, 17:14

Propunerea legislativă de modificare a legii Avocatului Poporului a fost votată cu 182 de voturi favorabile, 82 împotrivă și 10 abțineri.

„Avocatul Poporului precum și persoanele care au exercitat funcția de Avocat al Poporului îndeplinind condițiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituțională la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate beneficiază de pensie calculată și stabilită în aceleași condiții cu cea a judecătorilor Curții Constituționale. Pensia de serviciu poate fi cumulată cu indemnizația pentru mandatul în curs de exercitare”, se arată în amendamentul adoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Potrivit proiectului, funcția de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu funcția de ministru, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestuiaiar cea de adjunct al Avocatului Poporului este asimilată ca rang cu funcția de secretar de stat, beneficiind, în mod corespunzător, de toate drepturile acestuia.

În cazul propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, Camera Deputaților este primă cameră sesizată, Senatul fiind for decizional.