Pepenii tratați cu chimicale explodează pe plantațiile din China. Află la ce te poți aștepta din partea fructelor vândute în România- VIDEO

Redactor:
Dan Radu
Pepenii plantați pe o porțiune de 47 de hectare din China au explodat, cauza fiind, se pare, folosirea în exces a unei substanțe care accelerează procesul de creștere a plantelor.

Pepenii plantați pe o porțiune de 47 de hectare din China auexplodat, cauza fiind, se pare, folosirea în exces a unei substanțecare accelerează procesul de creștere a plantelor.

Este vorba de Forchlorfenuron, o substanță folosită laaccelerarea creșterii și în SUA – pentru struguri sau kiwi, darcare este interzisă în Europa.

„La noi toate produsele sunt controlate. În spațiulextraeuropean se folosește absolut orice. În Europa, însă, totuleste controlat. Europa are alt program, e supercontrolat, e o listăde produse care nu se pot utiliza. Afară sunt permise orice fel desubstanțe”, a declarat pentru gândul secretarul destat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

Acesta a adăugat că produsele care conțin astfel de substanțe nupot ajunge în Europa nici prin importuri din spațiulextracomunitar.

„Se recoltează probe, se fac analize în laboratorul fitosanitar,nu intră nimic care nu este în regulă”, a dat asigurăriRădulescu.

Forchlorfenuronul a fost testat pe șoareci în SUA, observându-secă, la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masăcorporală, apare alopecia. De asemenea, șoarecii au scăzut îngreutate pe parcursul testelor.

Totuși, subtanța a primit aviz pozitiv de folosire în SUA,deoarece nu conține substanțe cancerigene și nici nu s-au observatefecte negative asupra creierului.

Inchide