Percheziții în Timișoara și Sibiu, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 34 milioane de lei

Publicat: 24 09. 2014, 09:17
Actualizat: 25 03. 2019, 20:34

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism arată, într-un comunicat de presă, că procurorii DIICOT Timișoara și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara fac 14 percheziții, între care cinci la Timișoara și nouă la Sibiu, în cazul unui grup infracțional suspectat de evaziune fiscală.

Anchetatorii vizează 18 persoane, care vor fi duse la audieri în baza unor mandate de aducere, acestea fiind suspectate de constituire de grup organizat, evaziune fiscală, fals și uz de fals, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012 – 2014, reprezentanții legali ai 11 societăți comerciale au constituit un grup infracțional organizat, „în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice și, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligațiilor fiscale datorate, precum și documente necesare creării unei proveniențe aparent licite a mărfurilor/serviciilor introduse în circuitul comercial de către societățile în cauză”.

Membrii grupului infracțional mai sunt suspectați că au falsificat documentele de însoțire sau de recepție a produselor energetice și că au făcut declarații false cu privire la responsabilitatea juridică pentru marfa livrată referitor la faptul că produsele energetice livrate au acciza plătită și provin pe circuitul economic dintr-un depozit fiscal autorizat.

Sumele de bani rezultate din această activitate au fost transferate la mai multe societăți comerciale naționale și internaționale inactive, pentru a ascunde adevărata proveniență.
Conform DIICOT, prejudiciul în acest caz a fost estimat la 34.044.503 lei.

Surse judiciare au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că în acest caz ar fi implicat și un fost consilier județean al PDL din județul Sibiu, care este anchetat în mai multe dosare, printre care și cel al fostului șef al ANAF Sorin Blejnar.