Peste 100 de polițiști au protestat în Piața Constituției, cerând creșteri salariale și prime

Publicat: 03 12. 2014, 12:07

Protestatarii spun că sunt nemulțumiți că nu li s-au majorat salariilor din 2007, iar drepturile pierdute în 2009, în Guvernul Boc – al 13-lea salariu, prima de vacanță și salariile compensatorii acordate odată cu ieșirea la pensie – nu au mai fost achitate nici de către Guvernul Ponta.

Președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), Iulian Surugiu, a declarat pentru MEDIAFAX că în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluționate, vor ieși în stradă din două în două zile.

O delegație a protestatarilor a dus la Ministerul de Finanțe un memoriu cu nemulțumirile polițiștilor.

La protest au fost și doi polițiști care s-au legat cu un lanț de picioare. Protestul s-a încheiat în jurul orei 11.40, cu aproape patru ore mai devreme decât ora până la care aveau autorizație.

Președintele SNAP a spus că polițiștii așteaptă ca reprezentanții ministerelor Finanțelor, de Interne și cei ai Poliției Române să ia măsuri pentru creșterea cu 10 la sută a salariilor, în condițiile în care din 2007 nu au mai fost majorări salariale, nefiind acoperită nici inflația.

Surugiu a mai spus că polițiștii nu primesc nici drepturile salariale pentru weekend-urile lucrate și zilele de sărbători legale în care vin la muncă.

Liderul sindical a adăugat că, în 27 noiembrie, l-a informat pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, că Ordonanța 37/2014 și Ordinul MAI 101/2014 nu se aplică, în sensul că polițiștii nu primesc banii pentru sporurile respective.

„Această situație s-a creat din cauză că ordinul nu a fost conceput în mod corect, nu a fost pus în aplicare de către cei care aveau obligația să o facă, de aceea nici până la această dată drepturile nu sunt acordate corespunzător, polițiștii fiind prejudiciați”, a precizat Surugiu.

Liderul sindical a mai spus că la acele discuții s-a hotărât ca din 2 decembrie să fie constituit un grup de lucru la nivelul MAI, format din specialiștii ministerului și reprezentanții organizațiilor sindicale, care să corecteze Ordinul MAI 101/2014 și să elaboreze un proiect de ordonanță pentru drepturile salariale ale polițiștilor pe anul 2015, inclusiv completarea Acordului colectiv privind raporturile de serviciu.