Peste 800 de monede, posibil de patrimoniu, găsite în timpul unor excavații, recuperate de polițiști

Publicat: 29 04. 2013, 22:59
Actualizat: 30 04. 2013, 20:39

Polițiștii bucureșteni au recuperat o brățară și 824 de monede susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național, cu o vechime probabilă  variind din epoca romană până în anul 1942, găsite în timpul unor lucrări de excavație de șapte persoane care le-au împărțit între ele.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 3 Poliție din București, cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R., au recuperat, în urma unor investigații specifice, o brățară și 824 de monede de diferite dimensiuni, cu o vechime probabilă ce variază din epoca romană până în anul 1942, pe care le-au predat pentru expertizare Muzeului Național de Istorie a României, la data de 19 aprilie, informează Poliția Română.

La data de 16 aprilie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale al Secției 3 Poliție au aflat că, în cursul zilei anterioare, în timpul unor lucrări de excavație la șantierul viitoarei magistrale Uranus din București, a fost găsit un vas de ceramică în care se aflau mai multe monede, pe care cei care le-au descoperit le-au împărțit între ei.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au identificat șapte persoane care au găsit și luat monedele respective, șase dintre acestea declarând că au dus monedele acasă, cea de-a șaptea persoană fiind suspectată că a depus spre valorificare o parte din monede la o casă de amanet.

De la cele șapte persoane au fost ridicate 608 monede de diferite dimensiuni și modele, cu o vechime probabilă ce variază din epoca romană până în anul 1942.

Potrivit sursei citate, în 17 aprilie, în urma investigațiilor efectuate de polițiști, a fost descoperită o altă persoană de la care au fost recuperate 212 monede și o brățară, toate din metal alb.

Toate bunurile vor fi expertizate pentru a se stabili dacă fac parte din patrimoniul cultural național, precum și pentru a afla vechimea și valoarea acestora, urmând ca statul să intre în proprietatea lor, conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

Polițiștii fac cercetări față de persoana care a amanetat o parte dintre monede pentru săvârșirea infracțiunii de însușire a bunului găsit, întrucât acesta a dispus de bunurile găsite ca fiind bunuri proprii.