Pivniceru reia procedurile pentru Parchetul General și DNA: „Candidatul trebuie să fie un summum de calități morale și atitudinale”

Publicat: 22 01. 2013, 14:20
Actualizat: 18 05. 2015, 12:47

Ministrul Mona Pivniceru a declarat, marți dimineața, la finalul discuțiilor din CSM că procedurile privind selecția procurorului general și a procurorului șef al DNA vor fi reluate săptămâna viitoare. Vineri, 18 ianuarie președintele Băsescu a respins propunerile făcute de Mona Pivniceru și a solicitat o nouă procedură de selecție. Pivniceru a declarat că profilul candidaților trebuie să fie un „summum de calități morale și atitudinale”.

Ministrul Mona Pivniceru a participat la ședința secției de judecători din CSM, dar și la discuția dintre premierul Ponta și procurorii din Consiliu. Mona Pivniceru a precizat că speră ca, în cel mai scurt timp, să rezolve problema numirilor la Parchetul General și DNA. „Sper ca până în aprilie să rezolvăm și să spunem: >”.

Mona Pivniceru a spus că, potrivit calendarului, procedura de selecție se poate întinde pe 135 de zile.

„Actualei proceduri nu i s-a reproșat nimic, decât că a fost lipsită de transparență. Dacă transparență înseamnă prezența televiziunilor, o vom face așa”, a spus ministrul Justiției.

Întrebată dacă ea crede că se vor mai înscrie procurori în această procedură transparentă, Pivniceru a spus că acest lucru nu mai depinde de ea.

„Eu am să merg, am să vorbesc, dar dacă se vor înscrie este opțiunea ficăruia”, a precizat ministrul Justiției.Mona Pivniceru a mai spus că numele celor doi procurori vor fi anunțate la încheierea procedurii de selecție.

Anterior, premierul Victor Ponta declarase, după întâlnirea cu procurorii din CSM, că i-a cerut ministrului Mona Pivniceru să reia procedurile de numire a procurorului general și a procurorului șef al DNA.

Victor Ponta a susținut că, în opinia sa, șefii parchetelor trebuie numiți de CSM și că trebuie eliminat factorul politic din acestă procedură. Recent, președintele Traian Băsescu a respins propunerile pentru funcțiile de procuror general și procuror-șef al DNA înaintate de Mona Pivniceru.

„Am discutat după respingerea procurorilor cu mininistrul Pivniceru și i-am cerut să reia procedura. În dicuțiite cu secția de procurori am decis să nu ne sabotam reciproc și să facem o procedură transparentă. Am propus ca în cel mai scurt timp să avem șefi ai parchetelor pe o procedură transparentă și care să nu fie numiți la solicitarea președintelui sau a ministrului Justiție”, a declarat Victor Ponta după ședința secției de procurori a CSM.

Premierul a reiterat ideea că procurorii trebuie să râmână independenți de influențele politice și de subordonările ierarhice. „Cred că cea mai bună soluție să avem un procuror cu toată independența unui judecător”, a mai declarat Victor Ponta.