Planurile investitorilor străini pentru relansarea României: autostrăzi și Campionat European de Fotbal în 2020

Planurile investitorilor străini pentru relansarea României: autostrăzi și Campionat European de Fotbal în 2020
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 11:02

În condițiile în care măsurile Guvernului s-au doveditinsuficiente pentru a reporni motoarele economiei, ConsiliulInvestitorilor Străini(FIC) propune autorităților un set deacțiuni, dintre care 12 sunt considerate prioritare. Punerea lorimediată în practică ar conduce la o creștere a Produsului InternBrut(PIB) de 11,6% până în 2015. Un alt efect important alaplicării acestor măsuri ar fi apariția a 250.000 de noi locuri demuncă, totul la un cost care nu va depăși 0,7% din PIB. Printre ceicare au contribuit la realizarea acestui document se numără șieconomistul-șef al BNR, Valentin Lazea. Iată câteva dintre cele maiimportante acțiuni:

• Bancă pentruIMM-uri. O măsură care ar genera o creștere de 0,4% aveniturilor la bugetul de stat este susținerea IMM-urilor. „FIC arputea contribui cu capital și expertiză la înființarea uneiinstituții bancare sau a unui fond care să acorde creditesubvenționate pentru această categorie de investitori”, spuneDominic Bruynseels, chief executive officer al BCR. Costurile arechivala cu 0,04% din PIB și ar genera 9.000 de noi locuri demuncă.

• Privatizareaaccelerată a companiilor de stat. Reprezentanțiiinvestorilor străini propun privatizarea, „clară și transparentă”,a unei părți a companiilor de stat prin listarea lor la bursă șiprin vânzări strategice, inclusiv a participațiilor minoritare.”Banii obținuți, circa două miliarde de euro, trebuie direcționațiexclusiv către infrastructură”, precizează Yilmaz Yildirimlar,general manager al Radisson Blu Hotel. Impactul estimat al acesteimăsuri ar duce la o creștere de 2% a PIB-ului.

• Companiiprivate de securitate, în vamă. Propunerile privesc șisistemul fiscal. Oamenii de afaceri cer o simplicare a modalitățiide plată a taxelor, concomitent cu o concentrare a controalelor peacele companii care prezintă un grad mare de risc. În plus, „FIC edispus să angajeze pe propria cheltuială o companie de securitatecare să îmbunătățească controlul vamal”, a afirmat Șerban Toader,senior partner al KPMG România. Prin scăderea evaziunii,aproximativ 460 milioane de euro vor fi disponibile anual pentruinvestiții. Este de așteptat să apară 46.500 de noi locuri demuncă, care să conducă la rândul lor la o creștere de 1,8% aveniturilor bugetare.

• GăzduireaCampionatului European de Fotbal din 2020, șansă pentruinfrastructură și turism. Un impact financiar major asupraeconomiei ar avea organizarea de către România, în parteneriat cuUngaria sau Bulgaria, a Campionatului European de Fotbal din 2020.Vor apărea rapid noi aeroporturi, autostrăzi, hoteluri și stadione.”Investițiile în infrastructură vor conduce la o creștere de 1% aPIB-ului pentru fiecare miliard de euro investit”, a spus ClaudioZito, country manager al ENEL România.

•„Prima Casă”, valabilși pentru a doua casă. O altă măsură promovată de FIC esteînființarea unui Registru al Creanțelor înregistrate de bugetul destat. În privința fondurilor europene, măsura sugerată esteexternalizarea sau centralizarea managementului procesului deaccesare a fondurilor, ceea ce ar conduce la un avans al PIB-uluide 3,6% până în 2015. Totodată, reprezentanții băncilor dinConsiliu susțin că că proiectul „Prima Casă” trebuie continuat,însă într-o nouă formă. Ei militează pentru extinderea lui șipentru clienții care au deja o locuință, concomitent cu reducereagaranțiilor statului la numai 50% din valoarea creditului.

FIC reunește peste 110 companii. Investiții cumulate aleacestora în România depășesc 30 miliarde de euro și reprezintăaproape două treimi din totalul investițiilor străine directerealizate din 1990 până în prezent.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...