Poliția îi răspunde lui Ghiță: Cursa aeriană pentru aducerea lui Popa, plătită prin achiziție publică

Publicat: 09 01. 2017, 19:47

Poliția Română arată că aducerea în țară a lui Nicolae Popa, fostul șef al FNI care fugise, s-a realizat cu ofițeri de poliție „specializați în activitatea de escortare” și că serviciile de transport aerian au fost achiziționate de structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, prin negociere cu trei operatori economici din domeniu, conform legii achizițiilor publice. A câștigat oferta cea mai avantajoasă la preț, arată Poliția.

Sebastian Ghiță a susținut că ar fi plătit 200.000 de euro de la firma controlată de el, Asesoft, printr-o firmă de construcții din Ploiești, pentru transportul aerian al lui Nicolae Popa în țară, din Indonezia.

„Referitor la achiziționarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa, vă informăm că procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform O.U.G.34/2006, privind achizițiile publice. În cadrul acestor activități, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câștigând oferta cea mai mică. Semnarea contractului și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Costurile au fost achitate integral de către instituție, operatorului economic câștigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne”, arată comunicatul de presă al Poliției.

Poliția Română arată că a pus la dispoziția procurorilor documentele care dovedesc aceste lucruri.

Parchetul General a comunicat luni că are în lucru un dosar penal in rem, în care face cercetări pentru verificarea tuturor afirmațiilor și acuzațiilor aduse de Sebastian Ghiță, ancheta arătând că Poliția Română a fost cea care a plătit costurile aducerii în țară a fugarului Nicolae Popa, în 2011, din Indonezia.