Poliția Română a cumpărat un sistem portabil de monitorizare a telefoanelor mobile de 2,8 milioane de lei

Publicat: 17 05. 2013, 16:04
Actualizat: 05 07. 2013, 11:02

Poliția Română va putea localiza, identifica și monitoriza telefoanele mobile în rețelele Vodafone, Orange, Cosmote și RCS&RDS, printr-un sistem portabil cumpărat de la firma germană SYBORG Informationssysteme cu 2,8 milioane de lei, potrivit www.e-licitatie.ro.

„Sistemul folosește metoda de simulare a unei celule reale a rețelei de telefonie mobilă. Sistemul are mobilitate totală chiar și în timpul funcționării, având posibilitatea de instalare pe un autovehicul. Antenele utilizate în cadrul sistemului sunt ascunse vederii, fiind mascate într-un cadru portbagaj auto de plafon”, se precizează în caietul de sarcini al licitației pentru achiziționarea sistemului.

Licitația a fost inițiată în decembrie 2012 și atribuită trei luni mai târziu singurului ofertant, SYBORG Informationssysteme.

Potrivit caietului de sarcini, unitatea centrală a sistemului este integrată într-o valiză de dimensiune maximă 60x40x30 centimetri și are incluse antene directive, notebook, scanner de rețea și acumulatori.

De asemenea, unitatea centrală poate fi conectată la antene omnidirecționale prin intermediul unui amplificator de rețea.

Cu ajutorul unității centrale, polițiștii vor putea să monitorizeze comunicațiile GSM și UMTS prin crearea de celule virtuale cu parametri similari cu cei ai celulelor rețelei reale.

Sistemul permite modificarea puterii semnalului cu care telefoanele țintă emit, colectarea, înregistrarea și memorarea într-o bază de date a codurilor IMSI și IMEI, prcum și ora și data înregistrării.

Poliția Română a solicitat, prin caietul de sarcini, și instruirea a doi angajați, proces care va include 40 de ore de curs teoretice și practice.