Polițiștii și vameșii continuă acțiunea din portul Constanța-Sud Agigea. Au fost descoperite bunuri contrafăcute și nedeclarate, de peste 350.000 de euro

Redactor:
Vlad Mironescu
Polițiștii și vameșii continuă acțiunea din portul Constanța-Sud Agigea. Au fost descoperite bunuri contrafăcute și nedeclarate, de peste 350.000 de euro
Polițiștii de frontieră și vameșii au verificat, până vineri, zece containere cu marfă sosite în Portul Constanța-Sud Agigea, iar la alte cinci containere controlul este în derulare, operațiunea, declanșată cu o zi în urmă, vizând identificarea produselor contrafăcute și combaterea evaziunii fiscale

UPDATEBunuri contrafăcute și nedeclarate, de peste 350.000 deeuro, găsite în Portul Constanța Sud Agigea

Polițiștii și vameșii au confiscat, în urma controalelor făcuteîn ultimele zile în Portul Constanța Sud Agigea, aproximativ 25.000de jucării posibil contrafăcute și aproape 2.500 de colete careconțineau suplimente nutritive pentru copii, în valoare totală depeste 350.000 de euro.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Poliția JudețeanăConstanța, polițiști ai Serviciului de Poliție TransporturiMaritime, în colaborare cu inspectori ai Biroului Vamal ConstanțaSud Agigea și ofițeri ai D.G.I.P.I., au făcut, miercuri, un controlasupra unui container sosit în Portul Constanța Sud Agigea și careavea ca destinatar o societate comercială din județul Ilfov.

În urma controlului s-a constatat că în container se aflau 237de colete care conțineau jucării din pluș, față de 234 de coleteînscrise în documentul electronic de import. De asemenea, încontainerul respectiv au fost descoperite 2.040 jucării din pluș,alte 14.090 jucării din pluș de alt tip, 5.760 de cărți ilustrateși 2.640 de bucați de puzzle din carton, sub formă de cuburi,purtând însemne ale unor mărci înregistrate.

La prețul produselor originale, valoarea totală a mărfurilors-ar fi ridicat la aproximativ 120.000 de euro.

În acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală, fiindfăcute cercetări pentru infracțiunea de punere în circulație, fărădrept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu omarcă înregistrată și care prejudiciază pe titularul mărciiînregistrate și folosirea la autoritatea vamală de documentenereale.

Departamentul Corespondenți,[email protected]


Polițiștii de frontieră și vameșii au verificat, până vineri,zece containere cu marfă sosite în Portul Constanța Sud Agigea, iarla alte cinci containere controlul este în derulare, operațiunea,declanșată cu o zi în urmă, vizând identificarea produselorcontrafăcute și combaterea evaziunii fiscale

Polițiștii de frontieră și vameșii au reluat, vineri dimineață,acțiunea de verificare a containerelor aflate în Portul ConstanțaSud Agigea, pentru a se stabili dacă există infracțiuni decontrabandă și evaziune fiscală, transmite corespondentulMEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției deFrontieră, Fabian Bădilă, a spus că în cursul zilei de joi, când afost declanșată operațiunea, au fost verificate zece containere,iar vineri sunt verificate alte cinci containere.

„În paralel sunt verificate și toate actele de însoțire amărfurilor, astfel că întrega oprațiune va fi una de durată”, aspus Fabian Bădilă, care a precizat că acțiunea ar putea duraaproximativ două săptămâni.

Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră, sunt vizate înprincipal mărfurile care ajung în terminalul de containere alPortului Constanța Sud Agigea din China și Vietnam.

Peste 100 de polițiști de frontieră, vameși și jandarmi audeclanșat, joi dimineață, o acțiune de amploare în Portul ConstanțaSud Agigea, care are ca scop identificarea produselor contrafăcute,precum și combaterea evaziunii fiscale, fiind verificate zeci decontainere cu marfă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Administrației șiInternelor, verificările sunt făcute de Poliția de Frontieră șiJandarmerie, în cooperare cu Autoritatea Națională a Vămilor, fiindcoordonată la nivelul MAI de Departamentul Ordine și SiguranțăPublică.

Conform sursei citate, verficările vizează identificarea produselorcontrafăcute sau a mărfurilor care nu sunt înregistrate îndocumente oficiale, comerciale și de transport, verificareaexistenței unor cantități de mărfuri nedeclarate, conformprocedurilor fiscale și comerciale, precum și a legalității privindproveniența produselor existente în terminal.

Ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, a spus, joi,că structurile ministerului vor continua acțiunile în vămi și înpunctele de trecere a frontierei, pentru a asigura un mediu deafaceri curat.

Acțiunea a fost declanșată la patru zile de la perchezițiile făcutede anchetatori la Vama Constanța, în urma cărora 29 de persoane auprimit mandate de arestare pentru constituire a unui grupinfracțional organizat, contrabandă și evaziune fiscală.

Astfel, au fost arestați Laurențiu Mironescu, fost secretar generalal MAI, Eugen Bogatu, fost director al Direcției Domenii Portuaredin cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor MaritimeConstanța, Liviu Adrian Durbac, șef al Biroului Vamal Constanța SudAgigea, în prezent șef al Biroului Vamal Târguri și ExpozițiiBucurești, Liviu Costel Bratu și Claudiu-Constantin Olteanu,adjuncți ai șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, AdrianSorin Pătrașcu, ofițer de poliție, comandant al „Grupului de nave”Constanța din cadrul Inspectoratului General al Poliției deFrontieră, precum și inspectori, lucrători, comisionari șiintermediari vamali, asociați și administratori ai unor firme. Deasemenea, instanța a emis mandat de arestare preventivă în lipsăpentru El Haj Ahmad, cetățean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat și senatorul PDL Mircea Marius Banias,în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicției de a părăsițara pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupție arată, în ordonanța de punere în mișcare aacțiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie 2011,”la nivelul autorităților vamale și portuare din MunicipiulConstanța s-a constituit un grup infracțional organizat ce arescopul de a controla instituțiile Statului Român cu atribuții înactivitățile de import-export de mărfuri prin birourile vamale depe raza Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV)Constanța, dar și din Municipiul București”.

Miercuri, șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă(SIPI) al județului Constanța, comisar șef George Popa, a fosteliberat din funcție, în cadrul anchetei demarate de DGIPI vizândunele structuri privind îndeplinirea atribuțiilor de serviciu încazul lui Laurențiu Mironescu.

Măsura a fost luată ca urmare a managementului defectuos constatatla nivelul unității teritoriale în gestionarea competențelorspecifice.

Tot miercuri s-a dispus eliberarea din funcție a șefului BirouluiProtecție din cadrul SIPI Constanța.

Ancheta internă derulată de conducerea DGIPI la nivel central șiteritorial continuă, urmând ca rezultatele să fie comunicate curespectarea prevederilor legale.

Ministrul Traian Igaș a cerut, marți, conducerii DGIPI să înceapă oanchetă internă pentru a verifica modul de îndeplinire aatribuțiilor de serviciu de către angajații structurilor componenteabilitate în plan teritorial și central, în legătură cu situațialui Laurențiu Mironescu la numirea în funcția de secretar generalal MAI și pe durata exercitării funcției.

Ministrul Igaș a cerut ca ancheta să fie făcută cu celeritate, iarrezultatele să fie prezentate în scurt timp, urmând ca în funcțiede concluzii să fie dispuse măsuri în consecință.

Cătălin Legănel, [email protected]

Inchide