​Politologul româno-israelian Michael Shafir, specialist în antisemitism și Holocaust, a murit la vârsta de 78 de ani

Publicat: 09 11. 2022, 14:54
Actualizat: 09 11. 2022, 16:01
Michael Sharif, politolog româno-israelian, a murit la 78 de ani / Sursa FOTO: Facebook

​Politologul româno-israelian Michael Shafir a murit miercuri, la vârsta de 78 de ani. El era considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa centrală și de Est.

Politologul româno-israelian Michael Shafir a murit miercuri dimineață, anunță Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

„În această dimineață prof. univ. emerit Michael Shafir a plecat dintre noi! Om de o cultură incomensurabilă și cu o vastă activitate academică, implicat întotdeauna în proiecte de înaltă calitate Michael Shafir a știut întotdeauna să creeze noi viziuni prin munca sa”, anunță Institutul „Elie Wiesel” pe pagina sa oficială de Facebook.

Michael Shaf era considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust în Europa centrală și de Est.

”Activ, cu multe idei bune și de actualitate, în calitatea sa de membru în Consiliul Științific al Institutului „Elie Wiesel”, deseori propunea teme academice, care prindeau contur și aveau o mare priză la publicul interesat. A fost un democrat autentic, a militat pentru combaterea negării Holocaustului și pentru promovarea memoria victimelor, iar în calitatea sa de membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului a fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democrației și astfel Holocaustul a fost recunoscut oficial prin „Raportul Final” în anul 2005″, se mai arată în comunicat.

Michael Shafir s-a născut în București, într-o familie de origine evreiască. În perioada comunismului a emigrat în Israel, unde a fost directorul departamentului de ştiri pentru străinatate la Kol Israel şi lector în ştiinţe politice la Universitatea din Tel Aviv.

De asemenea, a fost director-adjunct al Departamentului pentru Cercetarea Opiniei Publice la Radio Europa Liberă, Munchen, preluând apoi direcţia secţiei române a Departamentului de analiză şi cercetare al aceluiaşi post de radio.

Întors în România, Michael Shafir a fost profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, potrivit hotnews.ro.