Poștașii pichetează joi sediul Poștei Române și amenință cu miting în 12 februarie

Publicat: 06 02. 2013, 17:03
Actualizat: 07 02. 2019, 00:38

Poștașii pichetează joi sediul Poștei Române, nemulțumiți de intențiile companiei de a reduce veniturile lucrătorilor poștali, și amenință cu un miting în 12 februarie, în Piața Constituției.

Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, afiliat la Federația Sindicatelor din Poștă și Comunicații, a anunțat, miercuri, că organizează acțiuni de protest față de intențiile CN Poșta Română de reducere a veniturilor lucrătorilor poștali, dar și față de procesul de reorganizare și restructurare.

Sindicaliștii au precizat că acțiunile de protest vor începe joi, cu un pichet în fața sediului Companiei Naționale Poșta Română și vor continua cu un miting în 12 februarie, în Piața Constituției.

Protestatarii vor începe pichetul din fața sediului Companiei Naționale Poșta Română la ora 10.00, organizatorii anunțând că vor participa aproximativ o sută de persoane.

Poșta Română va fi privatizată prin majorare de capital până la mijlocul lunii iunie, publicarea anunțului de licitație urmând să aibă loc până la finalul lunii februarie, cu condiția aprobării procedurii de către Comisia Europeană.

Guvernul va solicita acordul CE pentru privatizarea unei participații majoritare la compania de stat Poșta Română prin majorare de capital, se arată în scrisoarea de intenție convenită de Guvern cu FMI, document obținut de MEDIAFAX.

Până la începutul lunii aprilie va fi stabilită o listă de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili până la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat până la mijlocul lunii iunie 2013.

Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.

Acționarii operatorului sunt Ministerul Comunicațiilor, cu o participație de 75%, și Fondul Proprietatea, care deține 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

Compania avea la sfârșitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariați a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.