Precipitații cu praf saharian s-ar putea produce vineri și sâmbătă în România

Publicat: 03 04. 2014, 17:44
Actualizat: 01 02. 2019, 01:47

„În ultimele zile, deasupra regiunilor de vest și de sud-vest ale continentului a evoluat o formațiune barică depresionară care a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste regiuni s-au semnalat deja precipitații pe arii extinse concentrația particulelor de praf este în scădere. În zilele de 4 și 5 aprilie concentrații foarte reduse de praf saharian se pot înregistra și deasupra României, în condițiile în care țara noastră se va afla la extremitatea acestei formațiuni barice depresionare”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Directorul executiv al ANM Florinela Georgescu a explicat, pentru MEDIAFAX, că este vorba de un ciclon din Atlantic, care a venit peste vestul Europei și, în rotirea sa, în sensul invers acelor de ceasornic, a antrenat și praf din Sahara. Ca orice ciclon, fenomenul a adus precipitații pe continent, coborând astfel și praful antrenat.

În Marea Britanie, unde apa s-a amestecat, pe lângă praf, și cu smogul din aer, mizeria depusă a fost foarte vizibilă. Fenomenul s-a înregistrat și în Franța și Italia, a mai spus directorul executiv al ANM.

Ea a mai explicat că, din moment ce au avut deja loc precipitații, concentrația de praf din aer a scăzut, iar dacă ciclonul se va manifesta și în România, aflată la extremitatea formațiunii, efectele nu vor fi în niciun caz atât de vizibile ca în vestul Europei.

De altfel, aceste fenomene nu au efecte notabile asupra populației, în afară de murdărirea mașinilor și geamurilor locuințelor, și sunt mai degrabă de interes pentru cercetători.

Astfel de precipitații aduse de ciclon, alături de cantități de praf din Sahara, au mai fost înregistrate în România și la începutul lunii aprilie anul trecut, dar și acum doi ani, a mai spus Georgescu.