Premierul anunță scăderea TVA și la alte produse decât pâinea. „O vom face probabil anul viitor”

Publicat: 28 04. 2014, 22:32
Actualizat: 29 03. 2019, 15:56

„Probabil că anul acesta va fi foarte greu dacă facem reducerea de contribuții de asigurări sociale, să mai reducem anul acesta TVA, dar eu cred că o să facem un an de aplicare a TVA redus la pâine, o să facem exact evaluarea și, pe baza acestei evalurări, sunt foarte hotărât ca, dacă nu putem mai repede, de la 1 ianuarie eu aș vrea la legume-fructe – carnea e un pic mai complicat, pentru că e o valoare mai mare a TVA-ului încasat – să aplicăm această reducere”, a spus Ponta la România TV.

În luna martie, Ponta afirma că ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe și legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriașă și concurență neloială cu producătorii din Uniunea Europeană sau din afara UE, adăugând că, poate, această reducere va fi aplicată și pentru carne.

El a precizat atunci că sunt așteptate cifrele pe primul semestru privind încasările din TVA la pâine.

La finele lunii decembrie, Ponta declara că o eventuală reducere a taxei pe valoarea adăugată la alte produse decât pâinea va fi analizată după 1 iulie.

Cu două luni înaintea acesei declarații, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, și în sectorul cărnii în anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe și lapte.

El a precizat că măsura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luată după evaluarea efectului reducerii TVA la pâine.

La sfârșitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creșterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool și introducerea de accize la bunuri de lux.