Premierul Ponta afirmă că România este țara cea mai afectată de secetă din Europa

Publicat: 01 09. 2012, 12:36
Actualizat: 07 10. 2018, 00:29

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă că, potrivit prognozelor europene, România este țara cea mai afectată de secetă dintre țările europene și a solicitat ca Ministerul Agriculturii să înceapă procedurile de sprijinire a fermierilor.

„Am văzut și eu prognozele europene și e chiar groaznic, e chiar groaznic cât de mult va fi afectată România, cel mai mult din Europa, de secetă, dar trebuie să trecem peste anul acesta greu și să sperăm că la anul va fi un an bun și reușim să recuperăm din ceea ce a rămas în urmă”, a afirmat premierul Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

Guvernul discută sâmbătă și acordarea unor ajutoare de urgență pentru fermierii afectați de secetă.

Sprijinul financiar reprezentând ajutorul de minimis pentru fermierii afacetați de secetă ar urma să fie de 100 lei pe hectar și se va acorda pentru suprafețe de maxim 10 hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiți într-o singura tranșă, începând cu 15 noiembrie.

„Solicitanții de sprijin financiar sunt eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis dacă sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cereri unice de plată
pe suprafață pentru anul 2012 și solicită autorității competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis este de 100 lei/ha și se acordă pentru suprafețe de minim un hectar și maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploatație”, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.

Sprijinul financiar se acordă pentru fiecare beneficiar într-o singură tranșă, începând cu data de 15 noiembrie.

Potrivit documentului, beneficiarii sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu vor putea renunța la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafețele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzută de prezenta hotărâre se asigură de la bugetul de stat.