Presa din Turcia anunță arestarea unui român care vroia să se înscrie în ISIS. Reacția MAE

Publicat: 23 07. 2015, 20:08

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în perioada 1 ianuarie – 23 iulie 2015, autoritățile turce nu au anunțat oficial arestarea sau deținerea vreunui cetățean român, suspect de tentativă de trecere ilegală a frontierei în Siria, pentru a se alătura combatanților teroriști străini”, afirmă MAE.

Ministerul Afacerilor Externe continuă verificările în acest caz, a precizat MAE pentru MEDIAFAX.

Potrivit unor surse militare turce, un cetățean român a fost reținut în timp ce încerca să traverseze frontiera dintre Turcia și Siria pentru a se alătura rețelei teroriste Stat Islamic.

Autoritățile turce au reținut, în primele șase luni ale anului 2015, 457 de „combatanți teroriști străini” care încercau să meargă la luptă în Siria, inclusiv un cetățean român, au declarat surse militare citate de agenția Anadolu.

Suspecții reținuți au fost din 32 de țări, cei mai mulți fiind chinezi. Potrivit surselor militare, dintre cei 457 de „combatanți străini” reținuți, 241 erau cetățeni chinezi, 56 ruși, 13 britanici, 12 francezi, cinci germani, cinci olandezi, cinci belgieni, doi americani, doi spanioli, doi italieni, doi bulgari, un român, un danez, un slovac și un australian. De asemenea, pe listă mai figurează 30 de palestinieni, 29 de turkmeni, nouă saudiți, șapte afgani, șase sud-coreeni, șase tadjici, cinci azeri, trei uzbeci, doi iranieni, doi tunisieni, un brazilian, un marocan, un kazah și un egiptean.