Președinția a anunțat care sunt cele două întrebări care vor fi puse la referendumul pe Justiție

Publicat: 25 04. 2019, 14:53
Actualizat: 09 01. 2020, 16:58

Întrebările care vor fi puse la referendum:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

La aceste întrebări vor trebui să răspundă românii la referendumul organizat în 26 mai odată cu alegerile europarlamentare.

Potrivit legii 3/2000 privind organizarea referendumului, actualizată în vara anului trecut, se arată că pragul necesar pentru validarea referendumului este de minim 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

„ART. 5 (1) Referendumul național și referendumul local se organizează și se desfășoară potrivit prevederilor prezentei legi. (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”, prevede legea.