Prețul benzinei a scăzut sub 5 lei pentru prima dată în ultimii 4 ani. Ce economie fac românii la un plin

Publicat: 13 01. 2015, 08:37

Astfel, în Moldova, benzina este puțin sub 4,8 lei pe litru, în timp ce în Muntenia și Transilvania este cu 20 de bani mai scumpă.

Iașiul este orașul mare din România cu cea mai ieftină benzină, 4,88 lei pe litru, în timp ce în București doar în câteva benzinării prețul pe litru a ajuns sub 5 lei.

Stirileprotv.ro scrie că, pentru un plin de benzină de 50 de litri, moldovenii cheltuiesc cu 10 lei mai puțin decât bucureștenii.

Sursa notează că, deși poate părea un preț bun, benzina ar fi putut fi și mai ieftină dacă Guvernul nu ar fi impus anul trecut acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litru. Astfel, am fi putut avea azi benzină la 4,5 lei pe litru și motorină la 4,7 lei pe litru.

Stirileprotv.ro scrie că, din vară, prețurile la pompă au scăzut cu 19% la benzină și cu 15% la motorină, ceea ce înseamnă o economie de 60 lei la un plin. Cu toate acestea, scăderea putea fi și mai semnificativă dacă taxele și accizele valorau mai puțin de 55% din preț și, în consecință, prețul barilului de petrol, aflat în scădere, ar fi avut o pondere mai mare în preț. Potrivit The Economist, prețul barilului de petrol va continua să scadă.