Prețul chiriilor A EXPLODAT. Cu câți bani au ajuns să închirieze românii locuințe

Publicat: 09 04. 2023, 11:45
Sursă Foto - Pixabay

Prețul chiriilor a explodat anul acesta, iar în mai toate orașele din România, inclusiv în București, românii cu greu își mai pot permite locuințe decente.

Luna martie a început cu un interes crescut pentru chirii, românii vizualizând cu 8% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare față de luna februarie, conform datelor unei platforme de imobiliare.

Interesul utilizatorilor se confirmă și prin numărul de contactări care a crescut cu 10% față de luna anterioară, respectiv cu 1% față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor Storia.ro.

În luna martie s-au înregistrat scăderi ale prețurilor chiriilor în majoritatea sectoarelor din capitală, în general la apartamentele de trei și patru camere.

De asemenea, cea mai mare creștere a prețului mediu se observă la apartamentele cu patru camere din sectorul 6, unde prețurile au crescut cu 10%, iar cea mai mare scădere se înregistrează tot la cele cu patru camere, în sectorul 2 (-8%).

Astfel, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere s-au încadrat între 266 de euro, în sectorul 5 și 380 de euro în sectorul 1.

Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii cuprinse între 400 de euro, în sectorul 6 și 600 de euro în sectorul 1, iar cele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 500 de euro în sectoarele 4 și 6, și 850 de euro în sectorul 1.

În categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii s-au încadrat între 550 de euro în sectorul 6 și 1900 de euro în sectorul 1.

Sursă Foto – Storia.ro

În luna martie, prețurile chiriilor din cele mai mari orașe din țară s-au menținut în general constante, comparativ cu luna anterioară. Cele mai mari scăderi ale chiriilor au fost observate în cazul apartamentelor de trei camere din Cluj-Napoca, unde prețul mediu solicitat este cu aproximativ 8% mai mic, dar și în Arad, în cazul garsonierelor, unde prețul mediu a scăzut cu 6%.

În același timp, cele mai mari creșteri de la o lună la alta s-au înregistrat în Constanța, la garsoniere (10%) și la apartamentele cu trei camere (7%), dar și în Arad la apartamentele cu două camere (7%).

În Cluj-Napoca, chiriile medii au rămas constante de la o lună la alta pentru garsoniere și apartamente cu două camere, în timp ce prețul mediu pentru apartamentele cu trei camere a scăzut de la 650 de euro (în februarie) la 600 de euro (în martie).

Prețul mediu de închiriere pentru garsoniere a crescut cu 48%

Prețul mediu de închiriere a unei garsoniere a crescut cu 6% în Brașov, ajungând la 300 de euro/lună.

În Constanța s-au înregistrat creșteri în cazul garsonierelor (10%) și la apartamentele cu trei camere (7%), în timp ce prețul mediu al chiriilor la apartamentele cu două camere a stagnat.

În doar un an, prețul mediu de închiriere pentru garsoniere a crescut cu 48%.

În Timișoara se observă o creștere a prețului mediu la garsoniere cu 5% față de luna anterioară, în timp ce prețul mediu al apartamentelor cu trei camere a scăzut cu aproximativ 2% – de la 410 euro la 400 de euroÎn ambele orașe putem observa o stagnare a prețului mediu pentru chirii, la toate categoriile de apartamente.

În Oradea s-a majorat cu 6% prețul mediu al apartamentelor cu trei camere, în timp ce prețul mediu al garsonierelor și al apartamentelor de două camere rămâne în general stabil.

În Craiova s-au înregistrat stagnări în cazul apartamentelor cu două și trei camere, în timp ce prețul mediu pentru garsoniere a crescut cu 2%.

Prețurile medii pentru chirii au crescut în cazul apartamentelor cu două camere (7%) și al apartamentelor cu trei camere (5%), în timp ce prețul mediu al garsonierelor a scăzut cu 6%.